четвъртък, 23 май 2013 г.

LAST MINUTE

Плевнелиев назначава посланици, като за последно!

Съветник на Бойко Борисов назначен за посланик в последната минута

А. Чолаков
Съветникът на Бойко Борисов по европейските въпроси Ангел Чолаков също ще замине за
посланик. Той ще заеме овакантения пост на Марин Райков в Париж. Чолаков е завършил “Политически науки” и “Мениджмънт със специализация финанси” в Свободния Университет в Брюксел. В Министерството на външните работи постъпва през януари 2008 г. като консултант в дирекция “Европейски съюз”, а от август 2009 г. е последователно съветник на министър-председателя по европейските въпроси и по външната политика (от април 2010 г).
Иван Сираков пък е получил назначение за Словения, а няма право на това, твърдят източници
от дипломатическите кръгове. Той е постоянен секретар от февруари 2012, което означава, че е далеч от края на петгодишния си мандат. До изтичането на мандата, постоянният секретар на Външно министерство няма право да напуска България, твърдят дипломати.
Третият указ, подписан от Плевнелиев след старта на 42-рото Народно събрание, е за назначението на директора на дирекция „Международно право и юридически въпроси” в МВнР Бранимир Заимов за посланик в НАТО. Заимов е дипломат от кариерата, а през 1999 г. е в ръководството на Външно министерство и заедно с Марин Райков и Радко Влайков пряко отговаря за драмата с българските медици в Либия.