петък, 21 юни 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 8-ми!

На площад „Независимост" пред Министерски съвет вече са се събрали хиляди хора в осмия
ден от протестите, които започнаха след назначението на Делян Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност" и прераснаха в искане за оставка на кабинета „Орешарски".
Продължават да прииждат още хора от всички посоки. Около сградата на президентството има засилено полицейско присъствие, както и жандармерия.

Протестиращите носят български знамена и свирят със свирки. Сградата на Министерски съвет е оградена от метани ограждания и също има засилено полицейско присъствие.

По-рано днес във фейсбук е създадена групата "Окупирай НДК по време на конференцията на ПЕС, унищожи БСП и Станишев".

Протестиращите искат оставката на премиера Пламен Орешарски до 21:00 часа днес и заявяват,
че ако не я получат ще окупират НДК утре преди обед по време на конференцията на ПЕС, която започва в 9:30 часа, а вечерта ще продължат с редовния вече протест. В групата вече има над 7000 души.

18:57 - Столичните полицаи излизат на масови прояви със светлоотразителни жилетки с надпис „Антиконфликт", съобщиха от пресцентъра на МВР.

При охраната на масови прояви на „първа линия" ще бъдат разположени служители, облечени със светлоотразителни жилетки с надпис „Антиконфликт полиция". Това е нов подход, който се въвежда по инициатива на ръководството на СДВР. Целта е униформените служители ясно да заявят пред гражданите желанието за толерантност и овладяване на напрежението при провеждането на масови прояви и за диалог с гражданите.

Следващата стъпка ще бъде и въвеждането на полицейски екипи, на чиито светлоотразителни жилетки ще се чете надписът „Полиция - Диалог екип". Тяхната задача ще бъде да водят диалог с различни групи протестиращи, организатори и граждани по време на протестни митинги и шествия. Гражданите на място ще могат да сигнализират за възникнали проблеми и създадени условия за провокации или ескалация на напрежението. Полицаите са обучени за водене на преговори при евентуално възникнали конфликти между страните.

Тези нови практики се базират на изпитани и утвърдени стратегии, използвани от полицията в партньорските европейски държави.

Статистиката при използването им показва драстично спадане на инцидентите по време на провеждането на масови прояви.