петък, 7 юни 2013 г.

Бързи, смели, сръчни!

Руснаците са вече тук за „Белене“

Зам.-министърът на енергетиката на Русия с ресор "Международно сътрудничество" Анатолий
Яновски се срещна неофициално с българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в София.
Яновски бе пределно лаконичен за по-парливия въпрос около спорния проект АЕЦ "Белене". „Ние говорихме за енергийно сътрудничество, за онези проблеми, онези въпроси, които имаме“, каза той. Руският зам.-министър потвърди, че е обсъждан и проектът за АЕЦ „Белене“, чийто рестарт подготвят тихомълком от БСП. „Ние също така обсъждахме въпросите, свързани с реализацията на проекта „Южен поток“ и въпросите, свързани с „Белене". Тоест това беше първата опознавателна среща, запознахме се с министъра“, каза Анатолий Яновски.
Той бе лаконичен и относно резултата на продължилата над 2 часа среща.
„Ние се разбрахме да дадем инструкции на компаниите, които се занимават с проекта да да активираме диалога помежду си, за да бъде задвижен“, каза той още, запитан за евентуалното размразяване на проекта за втората атомна централа.
За „Южен поток“ той потвърди, че изграждането му в България се очаква да започне до края на 2013 г. „Компаниите навремето подписаха съвместен график („пътна карта“). Графикът се изпълнява и ние имаме всички основания да смятаме, че до края на годината може да започне изградането на проекта“, каза Анатоли Яновски. БСП и кабинетът „Орешарски“ явно готвят рестартиране на проекта, към който новата власт явно питае слабост. Същевременно го правят тихомълком като не дават информация за срещите по темата на правителствено ниво като тази.
Зам.-министърът на енергетиката на Русия трябваше да бъде придружен от топ мениджърите на руския монополист „Газпром“ по време на срещата с новия шеф на МИЕ Драгомир Стойнев. Руската делегация мина през София в рамките на своята обиколка из балканските страни – не е тайна, че повечето от тях участват в „Южен поток“. ПИК обаче не забеляза зам.-министър Яновски да е бил придружен от високопоставени служители на „Газпром“, като с него бяха само преводач и служители на руското посолство в София. Не присъстваше и руският посланик Юрий Исаков, който само прати колата си да прибере Анатолий Яновски от сградата на МИЕ на ул. „Слявянска“. Още един луксозен джип Мерцедес GL500 с дипломатически номера и бус Фолксваген със служители на посолството придружаваше колата на зам.-министъра.
От пресцентъра на МИЕ отказаха каквито и да било коментари за медиите, като поясниха че журналистите можело „да питат руснаците“ за мистериозната среща. Срещата не бе предварително обявена нито в сайта на ведомството, нито пред медиите и бе отказано на журналистите дори в кратък брифинг.