четвъртък, 6 юни 2013 г.

Актуална позиция

Българското „Дойче веле“ пълно с екскомунисти!

Поредица от подчертано омаскаряващи страната ни публикации в българската секция на
онлайн-изданието на "Дойче веле" предизвика остра реакция от страна на будното гражданско общество у нас. Това доведе до създаването на отворена група във Facebook "против анти-българските публикации на "Дойче веле". Според членовете на групата в социалната мрежа, в българската секция на "Дойче веле" цари корупция, а общото впечатление е, че тя се е превърнала в резерват за бивши ченгета и привилегировани лица от времето на комунизма в НРБ.

"Те сега са намерили "тихо пристанище" в "Дойче Веле" и водят злостна пропаганда, насочена срещу определени политици в България, доста често в пълно противоречие с официалната политика на Германия към същите български политици, пише в анотацията на групата в социалната мрежа. - Тази група е създадена в знак на протест срещу всичко това, с надеждата, че тези хора някой ден или ще си отидат, правейки път на по-достойни колеги, или поне ще променят езика и стила на своето поведение и прояви".

В отворената група във Facebook будни българи споделят статии от "Дойче веле" и ги коменитрат, без да крият огромното си възмущение от откровените лъжи в тях. Публикациите в онлайн-изданието на германската медия са по най-чувствителните теми в българското общество и са подчертано манипулативни. Някои от последните статии на "Дойче веле", предизвикали възмущението на членовете на групата, са по темата за отмяната на забраната за тютюнопушене от новия кабинет ("Изпушило" правителство от 3-и юни с автор Ясен Бояджиев), за независимостта и качеството на българската журналистика (Симбиозата власт и медии в България от 2 юни с автор К. Шпар от фондация "Конрад Аденауер"), за преместването на ГДБОП в ДАНС (Защо преобразиха ДАНС от 3 юни с автор Иван Бедров), за дейността на българското правосъдие (Кога България ще пребори мафията от 31 май с автор Н. Цеков), та дори и манипулацията, която, уж авторитетното списание "Шпигел" измайстори около самозапалването на варненеца Пламен Горанов. Броени дни преди изборите за парламент у нас българската секция на "Дойче веле" публикува преработен анализ на списание "Шпигел" със заглавие "България е разядена отвътре". Оригиналното заглавие в германското издание е "In Flammen" (б.а. "В пламъци"). В статията пише: "Приближените до някогашните комунисти са си разпределили страната. Те доминират в парламента и в администрацията, взимат най-добрите поръчки, заплашват пресата и са свързани с организираната престъпност. България е най-бедната държава в Европейския съюз, икономиката е в стагнация, към половин милион българи са заминали в чужбина".

Патриотите, създали групата във Facebook срещу агресивната кампания на "Дойче веле", следят публикациите на определени журналисти в българската секция на германското онлайн издание. Все по-често те критикуват и все по-рядко крият неприязънта си към определени автори в медията. "В последно време изкристализира една особена тенденция в материалите на DW, възмущават се будните българи. - Групата около главния редактор Александър Андреев, Емилиян Лилов и Бистра Узунова много често цитира публикации със съмнителен характер, позовавайки се на т.нар. "разследващи" журналисти. Сред тях са Иво Инджев, Иван Бедров, Атанас Чобанов, Юрген Рот. Изглежда целта на медията е да внуши на хората в България, че за всички злини в страната са виновни определени икономически структури. Авторитетната медия "Дойче веле" се е превърнала в инструмент за разчистване на сметки от страна на определени кръгове в България. Схемата вече е съвсем ясна. Когато някой у нас реши да упражни натиск върху мощна корпорация или да си разчисти сметките с нея, поръчва омаскаряваща статия, която услужливите "разследващи" журналисти от българската секция на "Дойче веле" публикуват от името и с целия авторитет на германската медия. Разработката на мига е грабвана от българските медии, които я препечатват у нас като позиция на германските власти и общественост или на чуждестранни авторитети. Порочната, но отлично изпипана, схема е перфектно средство за рекет и изнудване на големите фирми. За българската секция на "Дойче веле" пък това е повече от добър бизнес, който със сигурност носи отлична печалба. А за въпросните "разследващи" журналисти отдавна няма значение достоверността на информациите, които публикуват. Според правилата на истинската журналистика информациите може да бъдат достоверни само, когато са подкрепени с факти и са потвърдени минимум от два независими източника. Поне така изисква етичният кодекс. Този закон обаче явно не важи за българската секция на "Дойче веле" или за определени служители там, които са най-обикновени търговци на влияние. И единственото важно нещо за тях в статията е сумата, която ще получат за нея".