сряда, 12 юни 2013 г.

Разкрития

Папа Франциск: Във Ватикана има гей лоби и корупция

Във Ватикана има гей-лоби, е заявил главата на Римокатолическата църква папа Франциск,
цитиран от чилийското католическо интернет издание Размисъл и освобождение, предаде Ю Пи Ай.

Информации за наличието на подобна групировка в Римската курия (орган на Католическата църква, чрез който папата управлява църквата и Ватикана – бел. ред.) се появяват отдавна и може би това е една от причините за оттеглянето от поста на предишния папа Бенедикт XVI, намеква Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС.

Сайтът Размисъл и освобождение пръв огласи думите на сегашния наместник на престола на Свети Петър, но говорителят на Ватикана отказал да коментира информацията.

"В Курията има свети хора. Но има и корумпирани такива. Споменава се за гей лоби, което е истина, то е тук. Трябва да видим какво можем да направим по въпроса", били думите на папа Франциск. Той ги изрекъл в неделя по време на среща с представители на CLAR ( Конфедерация на религиозните мъже и жени от Латинска Америка и Карибския регион, чиито членове оглавяват католическите общности от свещеници, монахини и монаси.

Някои хора се опитват да омаловажат думите на папата, подчертава в репортажа си Си Ен Ен като цитира Роко Палмо, който ръководи уебсайт за новини от католическия свят и политиката на църквата: "Ние нямаме обяснение какво означава "гей лоби".