четвъртък, 6 юни 2013 г.

Актуално

Спрете парламента, Бойко иска да слезе!
ГЕРБ напусна Народното Събрание

Парламентарната група на ГЕРБ напуска парламента, обяви лидерът й Бойко Борисов. Той
предупреди “Тройната коалиция”, че “пилците се броят наесен”.
По-рано днес депутатите на ГЕРБ бойкотираха пленарното заседание и в залата нямаше необходимия кворум. В 9.30 ч. обаче парламентарната група влезе в зала, а лидерът й Бойко Борисов направи следното изявление от парламентарната трибуна:
“Имах нужда да обмисля нещата, които се случват тези дни в парламента. Защо г-н Миков остави г-н Сидеров да идва, да обижда между редовете на нашата група и да провокира инциденти.
Във всеки друг парламент такова поведение щеше да е санкционирано, сега понеже сте зависими от тях – не го направихте. В същото време вие се държите тук, сякаш сте спечелили изборите, а партията-победител се казва ГЕРБ и вие сте го признали.
И питам – с какво право партии, три пъти по-малки от ГЕРБ си позволяват да излизат, да издават присъди? Позволяват си да обиждат, да се държат арогантно, да предлагат неща, които никога не ги е имало в този парламент, включително комисии, които да работят без кворум. Вие без кворум създадохте правителство и избрахте председател на парламента – безспорен вфакт. Но след като се чувствате толкова силни, след като сега провеждате една политика на диктатура, вие поголовно сменяте всичко, което по някакъв начин си е позволило да говори срещу вас.
Вие сте по-големи калинки , още първият ден – Тихолов блесна като голяма калинка и понеже вчера прочетох интервю на Богомил Манчев, който опроверга още една лъжа – че “Белене” струва 20 млрд.,а вие по време на референдума се скъсахте да казвате, че е 4 млрд. Един премиер каза, че ще загубим дело. Как ще предвещаваш дело? Това утре ще ти го сложат адвокатите като…
Вие връщате държавата назад и по отношение на пушенето и какво ли не още. Затова дами и господа от Тройната коалиция – народът избра ГЕРБ като първа политическа сила и ние няма да позволим вие от тази трибуна да ни провокирате и унижавате, да си правите комисии, в които без кворум. Вчера, когато гласувахте първите си решения за Авиоотряд 28, не пожелахте да вкарате сделката за отряд 28, която е за над 200 млн. лева и сте взели най-нискотарифните самолети ? Защо?
Ние от днес, от партия ГЕРБ, която е избрана от хората – над 1 млн. души, и когато се подигравате с нас, и се опитвате да ни провокирате, се подигравате с тях. Ние няма да го позволим, останете си трите партии в парламента, работете си и пилците се броят наесен!
“Както “Атака” в края на миналия мандат напусна парламента и каза: Ние напускаме и ще бъдем сред хората, така и ние ще бъдем сред хората ще се срещаме с тях”, обясни Борисов в кулоарите.
Той напомни, че ГЕРБ настоява за нови избори и се “надява Конституционният съд да реши правилно”.
Градих държавата, откривах магистрали, а сега Орешарски ще ги открива наготово, коментира още бившият премиер.
Депутатите от  ГЕРБ все пак ще влизат в сградата на парламента и ще критикуват от кулоарите, обеща лидерът им.
На въпрос при какви отстъпки ще влязат отново в пленарна зала Борисов обяви: “Нормално е първата политическа сила да има председател на парламента. Това е избор на народа, не е наша прищявка. Нормално е първата политическа сила да има повече председателски места в комисиите.
Откъде-накъде партията три пъти по-малка от ГЕРБ, каквато е ДПС, ще доминират правителството и ще доминират парламента. Това ли избраха българите”.
По думите на Борисов ГЕРБ не е в опозиция, защото е първа политическа сила. “И ще се държим като такава”, зарече се той.