петък, 7 юни 2013 г.

Дановгейт!

Министър Данов ще събаря незаконни строежи, които сам е проектирал докато е бил френски безработен!

Министър Данов ще събаря незаконни строежи, които сам е проектирал докато е мамил
френските власти, че е безработен и е получавал всеки месец по 1850 лв помощи, показва разследване на Биволъ. В интервю за БНР от 7 юни министър Данов съобщи, че "не е бил информиран" получените от него помощи за безработица във Франция. Той обеща да даде обяснения по казуса в пресата. Данов е регистриран във френското бюро по труда на 22.09.2004 г. Този статут се придружава със специална карта на безработен, която дава право на приносителя на някои социални привилегии като намалени тарифи за градския транспорт, държавните музеи и общинските спортни съоръжения.

Важно е да се подчертае, че такава карта се получава единствено след като лицето се яви
лично на гише в бюрото по труда, където подава купчина документи: фишове за заплата, удостоверение за уволнение, удостоверение за настоящ адрес във Франция и т.н.. Освен това безработният е подробно информиран за своите задължения. На самата карта пише, че той трябва да сигнализира на бюрото по труда всяка промяна в ситуацията в рамките на три дни. Приложена е и декларацията, която трябва да попълни и изпрати. Като промяна на ситуацията се считат започването на работа, на стаж, на фирмена дейност, заболяване, смяна на адрес или име. Бюрото по труда периодично привиква безработния на срещи, на които той трябва да се яви лично. В противен случай помощите му се прекратяват. Данов е живял постоянно в България. Той е пътувал два пъти до Франция за по няколко дни и се е явявал лично на срещите в бюрото по труда. Всеки месец от октомври 2004 до май 2005 той е подавал декларации по пощата или през интернет, че продължава да си търси работа. Всеки месец след подаване на декларацията е получавал на сметката си във Франция банков превод. Факт е, че тези декларации са с невярно съдържание, тъй като Иван Данов не е бил на разположение във Франция, а е живял през цялото това време в България. Освен това той е имал преподавателска и фирмена дейност в България, която не е декларирал пред френските власти.

Партньорите на архитект Данов

На 10 март 2005 г. в съда е регистрирана фирмата "арх. Данов и партньори" ООД. Самото учредяване на дружеството е станало три месеца по-рано, на 7 януари 2005 г., показват фирмените документи. Партньори на арх. Данов са лицата Кирил Радев Недев и Илия Димитров Лазаров чрез фирмата "Лазаров Недев" АД. Недев и Лазаров са герои на особено скандални приватизационни сделки. Двамата са братовчеди, внуци на комунистическия нотабил Кирил Лазаров, финансов министър до 1962 г. и член на ЦК на БКП. http://www.minfin.bg/bg/page/143 През 90-те Недев управлява фирми на Мултигруп, а през 1999 чрез фирмата "Инитиум" приватизира държавната "Агрокомерс", в която шеф е баща му Ради Недев. За 100 хил. деноминирани лева, от които половината са компенсаторки, той получава 80% от капитала на външнотърговското дружество, който е над 7 млн. лева.

Сделката е порочна, сключена без данни и опис на консолидирания баланс на фирмата. Сред неописаните активи на "Агрокомерс", преминали в ръцете на Недев, е един апетитен имот на Дондуков 54, струващ днес милиони. Не е описано и дъщерното дружество "Авис" Ловеч - най-голямата в България кланица за гъски, притежаваща машини за 10 млн швейцарски франка. Новите собственици от "Инитиум" веднага замитат следите на получената гратис държавна собственост като продават участието си в "Авис" на тутраканската фирма "Амон Ра". "Амон Ра" е свързана с фирмата "Сунимекс" на сочените за тартори на наркотрафика сирийци Исмет Тюркемен Шабан и синът му Фатик, застрелян през 2003 г.

И докато Кирил Недев се развива като мултак и е свързан с БСП (кандидат от Коалиция за България през 2005 г.), то съдружникът му и братовчед Иван Лазаров гравитира около СДС. Той е бивш началник на кабинета на Петър Стоянов и дори е спряган за министерски пост. Впоследствие става секретар по външната политика на СДС.

Проектант на незаконен голф комплекс

Съдружието на Недев и Лазаров с арх. Иван Данов е свързано с плановете за инвестиция в голф комплекс "Ибър" край Долна Баня, родното място на дядото Кирил Лазаров. За целта е създаденo публично-частно партньорство между община Долна Баня, която апортира земи, и строителната компания "Лазаров Недев". Инвестицията се оценява на 75.4 млн. лева, като освен голфа се планира построяване на 550 малки къщички и модерен СПА център. Арх. Данов е проектант на комплекса.  ОУП-а на местноста Яйкъна, където се намира голфа е изготвен от "Арх. Данов и Партньори" и показва състоянието на проекта към 01.2005. Това означава, че над този ОУП е работено месеци наред, още преди формално да бъде регистрирана фирмата "Арх. Данов и партньори". И през цялото това време Данов се е водил безработен във Франция. До 2010 г. братовчедите Недев и Лазаров успяват да построят по проекта на Данов 160 вили. Още
85 са в процес на изграждане, когато ги застига заповед на ДНСК за принудително събаряне на 29 незаконни постройки и премахване на незаконното голф игрище. Събарянето на незаконните вили приключи в началото на 2011 г. Самото игрище обаче оцелява и до момента. Незаконният голф на ортаците на покойния Фатик има всички шансове да оцелее и в бъдеще, вече под министерски чадър, тъй като "вероятно" ДНСК минава към МИП, както съобщи самият Данов пред БНР.

Така ще имаме нова парадоксална ситуация за българската държавност: министър ще отговаря за събарянето на незаконни строежи, които сам е проектирал преди време.