петък, 21 юни 2013 г.

Мозайка

Кенгуруто–беглец с покъртителна семейна история!

Бозайникът е роден в България преди година в двора на бизнесмена Стефан Йосифов. Кенчо,
както галено го нарича той, е второ поколение българин ­ родителите му също били родени на “Коматевско шосе”, съобщава “Марица”.

Преди няколко години Йосифов внесъл двойка кенгура от Амстердам, които дали живот на ново поколение. Стадото торбести бозайници живеело щастливо в компанията на няколко антилопи в двора на Йосифов, който е с площ 20 декара. Преди две години обаче бабата на Кенчо се споминала от старост, на преклонната възраст 13 години. Останали два мъжки и един женски екземпляр и отношенията в семейството доста се изострили, спомня си Йосифов. Дядото и бащата на Кенчо станали много агресивни и започнали да се бият.

Сблъсъците ставали все по-кървави, докато при един от тях по-младият мъжкар видял сметката на конкуренцията. “Старецът” обаче също не заминал неотмъстен - в боя успял да разпори гърба на сина си, а раната така и не успяла да зарасне, инфектирала се и животното умряло.

В същото време Кенчо вече живеел в торбичката на майка си. “Тя беше забременяла през есента и през зимата малкият започна да се показва. През май миналата година излезе за първи път”, спомня си Йосифов. Трагедиите в кенгурското семейство обаче продължили. Една от антилопите по време на скок ритнала майката на малкото кенгуру по главата и й счупила врата.

“Кенчо остана сираче, затова поръчах ново женско кенгуру от Амстердам”, разказва Йосифов. През май работници забравили една врата между зоопарка и двора отворена и Кенчо избягал през нея. Вече втори месец живее в “дивата природа ” и явно добре се приспособява, защото не бърза да се върне в зоопарка.

Кенгуруто се е заселило трайно в Родопите, забелязвано е край Марково, Белащица, а последните седмици живее в черешовите градини край Брестник. Бизнесменът е определил награда за човека, който успее да хване кенгуруто и му го върне живо. Засега обаче беглецът се изплъзва на ловците.