петък, 7 юни 2013 г.

Интервю

Волен към Борисов:  Прибери си персоналното пе*ерастче!

ГЕРБ ще се разпадне. Това прогнозира Волен Сидеров, според когото партията на Бойко Борисов е заделила няколкостотин хиляди лева, за да провокира протестни митинги. Лидерът на "Атака" разкрива в интервю за "Монитор", че чрез дъщерните фирми на "Балканстрой", която според него е на Цветан Цветанов, се печелят обществени поръчки и се въртят огромни суми.

- Г-н Сидеров, как ще коментирате бойкота на Бойко Борисов и групата му в парламента?

- Бойко Борисов очевидно е много комплексиран. Изказването му в залата беше объркана мисъл на комплексиран човек. Той каза, че ще действа така, както е действала „Атака” в предишния парламент. Толкова ли нямат самостоятелно мислене тези хора?! 97 човека са в групата, управляваха държавата четири години и нямат творчеството дори една собствена идея да измислят, а копират „Атака” във всяко отношение. В същото време Борисов обяснява, че е изпратен от народа да работи тук в парламента, а го напуска. Значи не изпълнява повелята на народа.

- А как си обяснявате протестите, които през ден се организират срещу вас? Имаше такъв и в сряда до НС.

- Това беше просто незаконно струпване на хора, които са изпратени и платени от РЗС. Става дума за 15-ина човека спортисти и мутри, които Яне Янев наема. Поръчката за тези митинги идва от Бойко Борисов. На тези хора им се слагат предварително в ръцете плакати срещу мен, а уж митингите са срещу правителството. Всъщност аз съм мишената. Целта е да се пускат внушения, които да ме дискредитират, защото съм най-големият трън в очите на Борисов и Цветанов. Защото не само спрях връщането им на власт и замитането на следите от престъпленията им, но и се ангажирам лично с разнищването на техните злоупотреби. Чрез комисията по корупция в парламента, в която ще участвам, и в добро партньорство с прокуратурата ще бъдат установени всички злодеяния на кабинета „Борисов”. От това тях много ги е страх. Борисов обаче няма мъжеството да излезе лично срещу мен, затова изпраща изтривалките си Яне Янев и Валери Симеонов.

- Имате ли информация по колко се плаща на въпросните момчета, за да протестират?

- Говори се, че Борисов е заделил крупни суми от няколкостотин хиляди лева, за да финансира подобни изкуствени митинги.

- Защо според вас Цветанов забави заявлението си за отказ от имунитета си?

- За да отиде в Брюксел и да търси закрила от ЕНП и Жозеф Дол. Но моята информация е, че от ЕНП са взели решение да не протектират Цветанов, за да не се дискредитира по този начин самата ЕНП. Очаквам в скоро време от ЕНП да се разграничат от Цветанов и да се види цялата престъпна дейност на бившия министър на вътрешните работи и неговия пряк партньор и началник. Аз съм убеден, че Борисов също трябва да бъде подведен под отговорност за редица неща, които са правили заедно. Най-крупните от тях са покровителство и пряко облагодетелстване от контрабанда, канали за проститутки, наркотрафик, а в резултат е цял поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява. Огромна част от тези пари Цветанов лично ги дирижира. Създадохме анкетна комисия в парламента, която ще разследва и правителствения „Авиоотряд 28”. Има сериозни данни, че точно с тези самолети, както и с военни, са изнасяни огромни количества пари в кеш – въпросните потоци от пари, и са внасяни по банкови сметки в Ливан. Това са го правили Цветанов и Борисов и лично, и чрез техни подставени лица – Пашата, Каратиста и други. Това сочат неформалните данни, но тези неща трябва да бъдат разобличени и санкционирани. Ако трябва, да се търси и международна подкрепа за разнищването на техните сметки.

- Изнасяните огромни суми тепърва ли ще ги разбираме?

- Говори се за милиарди. Те са натрупани от тотален рекет. При мен идват хора, които са работили в институциите при управлението на ГЕРБ, и разказват. Например в транспорта при Ивайло Московски е имало повсеместен рекет. Една от схемите е в ДАИ - този, който е най-отгоре по веригата, свиква регионалните отговорници и им казва – ти ще ми отчиташ на месец 30 000 лв., ти – 50 000 лв., ти - 100 000 лв..

- Откъде ги осигуряват тези пари?

- От рекет. ДАИ контролира камионите, може да ги спира и да им съставя акт. За да не се състави такъв, шофьорът, ако е чужд тираджия, вади 50-100 евро, а ако е българин - в левове. Тези пари се събират от редовите служители, отчитат се нагоре и всеки взема по нещо, но крупната сума се носи директно на Московски, а той - в партийната каса. Това е схема, която ми я казват експерти, работили там. Друга форми за рекет е чрез МВР. Цветанов има фирма - „Балканстрой”, която пък има 500 дъщерни фирми. Чрез тази мрежа той взема всички възможни обществени поръчки, където също се отчита огромен поток от пари.

- Кога е създадена тази фирма?

- В началото на техния мандат. Създадена е с тази цел. Друга форма на рекет е осъществяван върху бизнесмени. Пълномощник на Борисов и Цветанов със заплахи от нагласени проверки и дори затвор е искал от хората да прехвърлят мажоритарния си дял на определена фирма. Всичко това ще излиза едно по едно и разкритията ще дадат представа за мащаба на рекета, за който е било използвано МВР. Но министерството е било използвано и по друга линия - осигуряване на чадър за купуване на изборите. Там принципът е следният – хваща се човек от кримиконтингента и му се казва - или те вкарваме в затвора много бързо, или работиш за нас, Цветанов и щаба на ГЕРБ. Такъв човек оттам нататък вече може да изпълни всякакви поръчки.
Хората още нямат представа за престъпната клика, която четири години беше овладяла тотално властта по всички нива. Цветанов се очерта като една от най-зловещите фигури на прехода. Разбира се, той е еднакво отговорен с Борисов. Надявам се в България най-после правосъдната система да си свърши работата и да видим осъдени министър на вътрешните работи и министър-председател. Тогава вече преходът наистина ще е приключил.

- Нещо в този дух ли казахте на Борисов в сряда, когато специално отидохте до неговата банка?

- На Борисов казах следното (чуха го много хора и аз не го крия и не се притеснявам от изразните си средства) - „прибери си персоналното пе*ерастче, защото нещата за теб ще стават все по-лоши”.

- По адрес на кого?

- По адрес на Яне Янев. Защото, както казах, платените демонстрации на Янев срещу мен са поръчани от Борисов.

- А Борисов какво ви отвърна?

- Нищо. Гледаше, свил глава в рамене, и не отговори абсолютно нищо. Но той много добре си знае, че е поръчителят. Яне Янев е в ръцете му, защото Борисов го държи с компромати за негови гей изпълнения. В момента, в който тези компромати са направени, Яне Янев се превърна от бесен критик на Борисов в първата му маша. Другата му маша е Валери Симеонов, който пък беше държан с прикрити престъпления.

- Очакваме решението на КС по искането на ГЕРБ за касиране на изборите. От парламентарната трибуна обявихте, че знаете за конкретна сума, която е била предлагана на магистратите от бившите управляващи...

- Аз чувам за 5 млн. евро, които се предлагат на съдиите в КС да гласуват „за” касиране на изборите. Смятам, че прокуратурата трябва да се самосезира по случая и да започне проверка на Искра Фидосова. Защото това е много опасен човек, който беше брокерът на купуването на депутати в предишния парламент, а сега е брокер за купуване на съдийски гласове. На тази жена имунитетът трябва да й бъде свален и прокуратурата да започне разследване за търговия с влияние. Такова разследване трябва да има и срещу Бойко Борисов за случая Мишо Бирата. Аз ще настоявам за това. Този случай никога не е разследван като търговия с влияние. А от записа е ясно, че Борисов наистина нарежда на Танов да не прави проверка в определен склад, което е абсолютна търговия с влияние и по цял свят за такова нещо министър-председателят не само пада от поста, но и бива осъден. Крайно време е да престане покровителството над определени хора.
Борисов всъщност беше лансиран по един много подъл начин през 2006 г. с проекта ГЕРБ, за да отстрани „Атака”. Е, не успя поради некадърност, но направи доста усилия. Партията му пък е една клиентелистка формация и прогнозирам, че тя ще се разпадне много бързо - веднага след делата, които сега започват срещу Цветанов и Борисов.

- „Атака” стартира активно със законодателна дейност. Сред поправките е и ограничаване кръга на партиите, които ще получават субсидии. Защо?

- Това беше основна тема на гражданските протести през февруари. И много справедливо хората роптаят най-вече срещу това, че партии, които получават по процент и нещо и не влизат в парламента, вземат субсидии. Не е ясно за какво харчат тези пари, защото контрол върху тях няма. Затова предлагаме те да не получават субсидии изобщо. По този начин ще спестим 48 млн. лв., които могат да отидат за майчински например. В същото време субсидията на партиите, които са в парламента, трябва да се намали. Там вече експертите да преценят с колко точно.

- Кой е следващият законопроект, който вече се пише от „Атака”?

- За отпадане облагането с данък на лихвите по депозитите. Подготвяме такъв законопроект, защото това беше абсолютна гавра на Симеон Дянков с хората. И тогава Борисов също се изгаври, като каза, че българите не били бедни, защото имали много пари на депозит. Този човек няма понятие за живота в България, защото живее в измислен свят между пурите, мачовете, картите и други удоволствия. Това беше наистина подигравка с българина – да му облагаш спестените за черни дни пари. Подготвяме и други поправки, свързани с повишаване на доходите, изгонването на чуждите монополи – съществените теми, които доведоха до протестите и които са реалните проблеми на България. По това ще работим заедно с другата ни линия – разобличаване на корупцията и всякакъв вид злоупотреба с власт, която би могло да направи и сегашното правителство.

- Ще предложите ли все пак зам.-председател на парламента?

- Засега не мислим да правим такова предложение. Казали сме, че постовете не ни интересуват толкова, колкото работата да се върши и да се движи парламентът в посока народния интерес. Това трябва да се прави и ние ще бъдем остенът, който ще ръчка.