понеделник, 24 юни 2013 г.

Разкрития

Сноудън не излетя за Хавана! Прави нови разкрития за подслушването!


САЩ плашат Русия и Китай със „сериозни последици“ заради Сноудън

Британските тайни служби използват подводни оптични кабели, за да подслушват телефонни
разговори и да следят интернет трафика, показват документи, получени от в. „Гардиън“, съобщи ИЮ Обзървър.

Програмата за наблюдение с кодовото название „Темпора“ е дори по-мащабна от американската „Призма“, разкри бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ, който по-рано този месец оповести подробности за подслушването, извършвано от американските тайни служби.

„Британската централа за правителствени комуникации подслушва още повече от американските служби“, разкри Сноудън пред „Гардиън“.

В момента се предполага, че Сноудън се намира в Москва. Той пристигна в руската столица с полет от Хонконг в неделя следобед и се очакваше да отлети за Куба, а от там - за Еквадор, където да търси политическо убежище.

Смята се, че в рамките на програмата „Темпора“ се събират възможно най-много данни за трафика, които се съхраняват за анализ в продължение на 30 дни.

Всеки ден британските служби събират около 20 петабайта данни. В един петабайт се побират филми с висока резолюция, които биха отнели 13 години при непрекъснато гледане.

Според „Гардиън“ Британската централа за правителствени комуникации прослушва 600 милиона телефонни обаждания всеки ден и се е закачала към над 200 оптични кабела.

Тайните служби на Острова са били в състояние да събират данни от 46 трансатлантически кабели.

Програмата „Темпора“ е действала в продължение на последните 18 месеца.

Тези разкрития предизвикаха гнева на Германия. В събота германският правосъден министър Сабине Лойтойсер-Шаренбергер описа „Темпора“ като „катастрофа, ако е вярно“, а Томас Оперман от опозиционната Социалдемокрактическа партия описа разкритията като „сценарий по Оруел“.
Властите в Русия заявиха, че нямат законовата власт да задържат Едуард Сноудън, въпреки директното искане на САЩ бившият служител на ЦРУ да бъде екстрадиран на американска земя, за да се изправи срещу обвинения в разкриване на правителствени тайни.

Медии очакваха Сноудън да бъде на самолета на „Аерофлот“, който излетя от летището в Москва към Хавана, но след като вратите на машината бяха затворени, репортерите на борда съобщиха, че не виждат Сноудън сред пътниците, пише американският в. „Вашингтон пост“, предава „Фокус“.

Междувременно пилот от руска авиокомпания съобщи, че чисто теоретично властите на САЩ могат да изискат кацането на самолет, който минава над американска територия.

САЩ плашат Русия и Китай със „сериозни последици“ заради Сноудън

Американският държавен секретар Джон Кери определи като „разочароващ“ факта, че Едуард
Сноудън е успял да отпътува от Хонконг към Русия, и предупреди, че това ще има последици за връзките на САЩ с Москва и Пекин, предава АФП.

„Разочароващо е, че Сноудън е могъл да се качи на борда на самолета. Без съмнение това ще има последици и ще се отрази на взаимоотношенията ни с Китай“, подчерта Кери, като предупреди Русия „да действа по стандартите на закона, тъй като това е в интерес на всички“.


„Очевидно Едуард Сноудън поставя себе си над закона. Той предаде страната си, като наруши клетвата си, и мисля, че това ще има много сериозни последици“, каза още Кери.