четвъртък, 6 юни 2013 г.

Внимание!

Не пийте Фервекс! Изтеглят го от пазара

Производителят на "Фервекс" е решил да изтегли от пазара противогрипното лекарство заради
съмнения, че съдържа опасната бактерия ентерокок.
Акцията е започнала, след като властите във Франция идентифицирали в съставка на продукта наличието на бактерията, която може да причини реакции като гадене, повръщане и диария.
Всичко това често е придружено с висока температураи опасно обезводняване от диарията.
Продажбата на медикамента е спряна по цял свят, защото експертите имат подозрение за наличие на атипична бактериална флора.
Става дума конкретно за прахчето "Фервекс", което е с аромат на малина.
Превантивно обаче френската компания-производител спира производството и изтегля всичките му разновидности. Предстои да се извършат нужните проверки и да се вземат проби за наличие на ентерококи.
Засега не се съобщава за наличие на опасната бактерия в детските прахчета срещу грип и простудни заболявания от същата марка "Фервекс", но и те се изтеглят заедно с останалите.
Фервекс е изключително популярно антигрипно и антипростудно средство у нас заради парацетамола, който съдържа. Хиляди българи го пият наред с други подобни прахчета още при първите симптоми на хрема и втрисане.
То се продава абсолютно свободно в аптеките, без изискване за рецепта.
От отдел "Лекарствена информация" към Изпълнителна агенция по лекарствата обаче не дадоха информация, дали в България има действаща забрана за продажбата на "Фервекс".
 Експерти обясниха, че все още събират информация, и вероятно малко по-късно ще разполагат със сигурни данни.