събота, 15 юни 2013 г.

Актуално

В БСП събират подписи за свалянето на Станишев!

Подписка за свикване на извънреден Национален съвет на БСП, който да насрочи Конгрес на
партията за свалянето на партийния лидер Сергей Станишев, организират членове на Националния съвет на БСП. Инициативата е започнала в петък вечер след срещата, на която председателят на левицата обясни пред своите депутати, че партията е във фактическо състояние на война с ГЕРБ и поради тази причина Делян Пеевски трябва да оглави ДАНС.
”Гласувахме с отвращение уж да се противопоставим на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а за сметка на това направихме ДАНС силова групировка за рекет. Не може на ГЕРБ да бъде противопоставено по-зловещото лице на ГЕРБ, което четири години се бореше срещу нас”, коментираха пред Mediapool червени депутати.
Лидерът на БСП е заявил днес в тесен кръг, че е готов да си подаде оставката, съобщиха източници на "Сега". Вероятно с този ход той смята да поиска своеобразен вот на доверие.
Според "Медиапул" подписи под искането за свикване на извънредно заседание на Националния съвет, а след това и на конгреса, са поставили над 30 членове на Националния съвет. Всичките настояват за оставката на Станишев.
”Очакваме поне още петдесет подписа и тогава свикването на партийния пленум ще бъде възможно. Свикването на Конгреса е реалистично до месец, най-много месец и половина”, коментират те.
Според депутати от БСП не само държавата има проблем с овластяването на кръга ”Пеевски”, което макар и с неохота е направено с протекцията на Станишев, а и самата партия.
”Имаме вътрешен проблем. Вместо да покажем, че ние сме алтернатива на ГЕРБ, сме на път да доведем Бойко Борисов на бял кон. Срамът тук е най-малкият ни проблем. По-големият е, че тази партия влезе за втори път в управление в модерната ни история и отново доказа, че вместо социална е олигархична”, казват социалисти, които доскоро се брояха от близкото обкръжение на Сергей Станишев.
Представителите на левицата коментират възможността Делян Пеевски да бъде отстранен от ДАНС като шанс за възстановяването на крехкото доверие на избирателите. В същото време това по никакъв начин не омаловажава факта, че Станишев е наложил гласуване за Пеевски, коментират в редиците на БСП.
”Той трябва да понесе последствията си от това, че направи БСП по-голям политически изрод от ГЕРБ”, казват депутати. Очаква се подписката да започне да се разпространява активно в средите на левицата в понеделник, когато в София се съберат по-голяма част от депутатите и членовете на Националния съвет на партията.