сряда, 26 юни 2013 г.

Разкрития

Еквадор ще откаже на Сноудън заради бананите?

Решението на Еквадор да разгледа молбата на къртицата в ЦРУ Едуард Сноудън разгневи
опозицията в страната и стана повод за страхове, че САЩ може да отвърнат, нанасяйки удар по еквадорския износ. Малката южноамериканска страна се оказа в центъра на международната драма с участието на бившия служител на Националната агенция за сигурност, чието глобално бягство от американското правосъдие разклати връзките на САЩ с редица страни, включително Русия и Китай.
Бизнес лидерите в страната се страхуват, че предоставянето на убежище на Сноудън ще накара САЩ да предприемат ответни мерки. Бизнесмените се опасяват, че Вашингтон може да не поднови споразумението за преференциална търговия между двете страни, което изтича през юли. „Не можем да си позволим лукса да правим грешни стъпки. Какво ще получим, като дадем политическо убежище на Сноудън – потвърждаване на международния имидж на Еквадор на антиимпериалистка страна? Не смятам, че имаме нужда от това“, каза ръководителят на Еквадорската бизнес комисия Роберто Аспиазу за АФП.
САЩ са основният търговски партньор на Еквадор. Вашингтон купува 40% от износа на Кито, което се равнява на 9 милиарда долара годишно.
По-рано стана известно, че Сноудън е поискал политическо убежище в Еквадор. Смята се, че Сноудън е пътувал именно към тази страна, когато с полет от Хонконг пристигна в Москва в неделя. Президентът на Еквадор Рафаел Кореа заяви, че ще вземе решение относно молбата за убежище на Сноудън „изцяло уважавайки суверенитета“ на страната, а неговите съюзници в Конгреса обещаха да го подкрепят.
Миналия август Кореа предостави убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.
Еквадор е аграрна страна. Тя доставя селскостопанска продукция и суровини на САЩ. Тази страна е най-големият износител на банани в света, изнася и големи количества кафе. Производството на банани и износът им е в ръцете на американското капиталистическо сдружение “Юнайтед фрут къмпани”. То притежава параходи, железници, самолети, качва и сваля от власт правителства.