сряда, 12 юни 2013 г.

Актуално

Гейове недолюбвани в Пловдив!

От 9 до 17 юни Пловдив е домакин на първия по рода си в този град филмов гей фестивал. Той
се организира от „ЛГБТ Пловдив”- организация на лесбийки, гей мъже, бисексуални и транс сексуални, под патронажа на щатското посолство и със съдействието на общинска фондация „Пловдив- 2019”.
Филмите за филмовия гей фестивал са предоставени от Американското, Британското и Австрийското посолства, Гьоте институт, както и от няколко чуждестранни гей организации.
Филмовият гей фестивал се посвещава на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019година.
Във филмовата програма са включени: българската лента „Транс живот” на варненката Мария Попова; американският „Pariah”, на чиято прожекция на 13 юни се очаква да присъства културното аташе на САЩ Ричард Дамстра; испанският „Right 2 love”, германският „Саша”, британските „Красота” и „Уикенд”, както и документални филми”.
Предвидена е и фотоизложба на открито „Да оставим хомофобията извън игра”. Освен в Пловдив, намеренията на организаторите е тази изложба да бъде представена и в Солун, София, Пазарджик, Бургас, Варна, Русе, Ловеч и Търговище.
Заведенията, приютили прожекциите от филмовия гей фестивал са: Artnews café на Веселина Сариева в рамките на организирания от нея уличен фестивал „Улица Отец Паисий”, „Конюшните на царя” на писателя Александър Секулов, „Пожарната”, „Грамофон”, „ Mojito”, пиано пъб „ Fourplay”.
Гей фестивалът разбуни духовете в Пловдив. Част от гражданите са възмутени от демонстрацията на различност, други- безразлични.
Официалните фен клубове на футболните отбори „Локомотив” Пловдив и „Ботев” разпространиха чрез медиите отворено писмо до кмета Иван Тотев и зам.-кмета по културата Стефан Стоянов, в което изразяват възмущението си от подкрепата на Община Пловдив и общинска фондация „Пловдив- 2019” за този фестивал.
В писмото, наред с остри квалификации, уведомяват общинското ръководство, че оттеглят подкрепата си от фондацията”Пловдив- 2019”, създадена да подготви кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019година
и ще приканят настоятелно пловдивчани да не посещават заведенията, дали домакинство на гей фестивалната програма.” Гьоте институт и посолството на САЩ открай време работят за унищожаването на нашия морал и култура... Колкото и свободен да е Пловдив откъм различни култури и религии, все пак си има някакви граници.”, се казва в писмото.
Остра беше реакцията и на Пловдивския Митрополит Николай, който също се обяви срещу провеждането на филмовия гей фестивал.
„Обществото не е длъжно да търпи някой да му навира в очите собствената си извратеност. Да гледа как някой разрушава душите на децата ни. Как влива отрова в самата идея за светостта на съюза между мъжа и жената, който образува семейството, върху което се крепи държавата. Добре е ръководството на град Пловдив да има предвид това.
Обстоятелството, че организаторите на така наречения гей-фестивал „подкрепят кандидатурата на град Пловдив за европейска столица на културата”, трябва да бъде отминато с насмешка, като е добре подобни „подкрепи” занапред да бъдат отказвани. Вярваме, че град Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019г. и се молим за успеха на това начинание.", каза още владиката.

Изказваме отеческата си благодарност на всички онези граждани на Пловдив, които надигнаха глас срещу безнравствеността и заявиха своята готовност да защитават
„богообразното достойнство на човешката личност, възвишеното значение на семейната любов между мъжа и жената и устоите на обществения морал”.
Филмовият гей фестивал в Пловдив продължава до 17 юни.