понеделник, 17 юни 2013 г.

Разкрития

Агент на ДС назначен за шеф във Външно!

Със заповед на министър на външните работи Кристиан Вигенин за постоянен секретар в Министерството на външните работи (МВнР) е назначен Георги Димитров, разкрит като сътрудник на бившата Държавна сигурност.
 Постоянният секретар е най-висшата кадрова длъжност в МВнР и той отговаря за кариерното развитие на българските дипломати. Димитров е назначен от Вигенин на този пост в неделя по време на разгара на антиправителствените демонстрации срещу кабинета Орешарски.
Назначаването на Георги Димитров на ключовия пост е още едно потвърждение, че реставрацията на агентите на комунистическите тайни служби в МВнР тече с пълна сила и външният министър Кристиан Вигенин няма намерение да се съобразява с обществените настроения за недопускане на сътрудници на репресивния апарат на БКП на ръководни постове в българската дипломацията.
Димитров (1957) е вербуван от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) през 1985 г. като агент под псевдонима „АНТОН” в отдел „Чуждестранни журналисти”. По това време той е прохождащ служител в МВнР, след като две години по-рано завършва МГИМО в Москва.
През 1987 г. е превербуван от Първо главно управление на ДС (разузнаването) по секретния щат като секретен сътрудник под псевдонима „БОИЛ”.
Георги Димитров беше разкрит като сътрудник за първи път в качеството си секретар по външната политика на президента Георги Първанов от 2002 г. до 2005 г. След това по време на тройната коалиция той беше назначен за посланик на България в Сърбия.
На този пост го завари огласяването на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА от комисията по досиетата през декември 2010 г. Димитров беше един от посланиците, които тогавашният министър на външните работи Николай Младенов върна по административен път в София след отказа на президента Първанов да издаде укази за отзоваването на посланиците агенти. Впоследствие Георги Димитров заведе дело срещу връщането му, което спечели на първа инстанция.
След като Росен Плевнелиев встъпи в длъжност с негов указ от март 2012 г. Георги Димитров беше отзован като посланик от Сърбия.