понеделник, 24 юни 2013 г.

Разкрития

Пеевски имал допуск до тайните на Държавата, ЕС и НАТО!

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който за няколко дни беше едновременно и председател на
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), през годините е имал допуск и до тайни на НАТО и ЕС, съобщава в. "Сега".

Миналата седмица се разбра, че точно преди избирането си той е получил достъп до най-секретна вътрешнодържавна информация при съмнителна процедура в свръхкратки срокове.

"Сертификатите за НАТО и ЕС са му били издадени през 2008 г.", съобщи Борис Димитров, председател на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ). Документите вече са прекратени, тъй като е изтекла валидността им, а очевидно в бързането около номинацията му не е останало време да се иска подновяването им.
През 2008 г. Пеевски беше зам.-министър на бедствията и авариите. Предишната година той беше уволнен от същия пост след корупционен скандал, в който беше обвинен за изнудване.

Тогава сигналът срещу него беше от директора на "Булгартабак" Христо Лачев, който твърдеше, че Пеевски поискал на близки до него фирми да бъде осигурена работа в дружеството.

Междувременно Пеевски се върна като следовател, след като спечели дело срещу ВСС. Когато прокуратурата прекрати разследването срещу него поради липса на доказателства, той беше възстановен от тогавашния премиер Сергей Станишев на поста зам.-министър. Вероятно в това качество са му издадени сертификатите.

В събота бившият председател на Държавна комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова обясни пред БНТ, че докато е оглавявал ДАНС, Пеевски е могъл да прочете всеки секретен документ, който поиска.