неделя, 23 юни 2013 г.

Разкрития

Едуард Сноудън е излетял за Москва!

Бившият служител на американското разузнаване Едуард Сноудън е отлетял от Хонконг за
Москва, съобщава вестник „Саут Чайна Морнинг Пост”. „Американецът Едуард Сноудън, който предостави секретна информация, изтекла от разузнавателните служби на САЩ е напуснал Хонконг с полет на руската компания „Аерофлот” за Москва. Москва няма да бъде крайната цел на Сноудън”, съобщил за вестника „достоверен източник.
 "Г-н Едуард Сноудън е напуснал Хонконг днес законосъобразно и по свое желание". Това потвърди правителството на Хонконг в свое официално изявление.

В събота САЩ поиска от Хонконг екстрадирането на Сноудън, но местната администрация заяви, че документите, представени от Вашингтон не отговарят на правните изисквания на Хонконг". В резултат на това, Хонконг заяви, че ще поиска допълнителна информация от американското министерство на правосъдието, предаде Би Би Си.

Правителството в Хонконг допълни, че не разполага с достатъчно информация, за да бъдат обработени молбите за временна заповед за арест. Според тях няма правно основание за ограничаване на г-н Сноудън да напусне Хонконг.

Сноудън избяга в Хонконг, след като разкри подробности за телефонни подслушвания от страна на американската Национална агенция за сигурност. Той е обвинен в САЩ за кражба на държавно имущество и умишлено предаване на класифицирани разузнавателни материали.