четвъртък, 6 юни 2013 г.

Маниери

На депутатите не им харесаха безплатните жилища!

Списъците с безплатните ведомствени жилища за депутатите са вече готови. Предстои всеки
момент ключовете да им бъдат раздадени. Още преди да са се нанесли обаче, сред народните представители възникна недоволство. Най-недоволни са в ГЕРБ, сякаш забравили, че в момента бойкотират работата на парламента.
В най-новия блок на НС в квартал Мотописта много от жилищата са раздадени на народни представители. Общо парламентът разполага със 179 ведомствени квартири - в кварталите Красно Село, Витоша, Изток, Овча купел. Ремонтирани са основно преди 3 години за 350 000 лева.

Освен безплатните квартири, за които плащат само сметките за тока, парното и водата, народните представители имат право и на дипломатически паспорти, пропуски за паркиране на автомобилите си, лаптопи, телефонни SIM карти, интернет флашки.

Възникна недоволство между управляващи и опозиция заради състоянието на жилищата и затова кой ще вземе по-хубавите. Пред най-хубавия и нов депутатски блок в квартал Гоце Делчев екип на bTV e заснел бившия икономически министър Делян Добрев да развежда двама свои нови колеги от Хасковски избирателен район да си избират апартаменти.

„Не ми харесват условията - голи стени и фаянсови плочки на банята. Този, който огледахме, е чисто празен”, оплака се Владимир Митрушев. Десетина минути бяха достатъчни на новите депутати да се откажат и от жилищата в другия вход. „Не ми осигуряват основни условия за работа и живот. По-хубавите са раздадени на управляващите БСП и ДПС. Тези, които са свободни, не са приемливи за мен”, каза Митрушев.

От БСП отрекоха да са си запазвали най-хубавите жилища и дори попитаха къде са. Обясниха, че на тяхната група ключове все още не са раздадени. Това потвърдиха и народни представители, които вече 4 години живеят в блока на ул. Царево Село, в квартал Красно село. Там новите съседи също още не са се нанесли.

„На ГЕРБ още не са раздадени ключовете, днес дадоха списъка с апартаментите, които ще бъдат раздадени”, заяви Силвия Хубенова, депутат от ГЕРБ от Пловдивския окръг. „Вероятно всички апартаменти ще имат нужда от ремонт, ние когато дойдохме си правихме ремонтите дори сами. Моят беше в трагично състояние”, каза Тунджай Наимов, депутат от ДПС от Пловдив окръг.

Утре или следващия вторник народните представители ще получат ключовете от държавните квартири. Всички финансови, организационни и битови дела на парламента се управляват от главния секретар. Този пост все още се заема от Иван Славчов, но е много вероятно той да бъде сменен с предишния зам.-министър на финансите от БСП Кирил Желев.