понеделник, 10 юни 2013 г.

Разкрития

Учени изчислили кога ще е  Четвъртата световна война!

Паузата, предоставена на човечеството между Третата и Четвъртата световна война, скоро ще
свърши. Такъв извод направили учени от руската Академия на военните науки, основавайки се на теорията на циклите на Кондратиев.
В съответствие с тази теория (още я наричат теория на „дългите вълни”), разработена от съветския икономист Николай Кондратиев, поредната световна война може да започне в близкото десетилетие, смята членът на Академията на военните науки Сергей Малков. По молба на нашата радиокомпания той изложи гледната си точка на ситуацията.
В съвсем опростен вид, циклите на Кондратиев са периоди на икономическо развитие на съвременната цивилизация за продължителност от 40-60 години. Предишната, Третата световна война беше на границата на четвъртия и петия цикъл на Кондратиев. Тя премина без повсеместно използване на оръжие, но резултатите са налице: прекроена беше геополитическата карта на света, претендентът за световно господство, СССР, и неговите съюзници претърпяха съкрушително поражение и престанаха да съществуват в предишния вид.

Николай Кондратиев опредил шест цикли, обхващащи историческия период от 1803 до 2060 година. Четвъртият цикъл продължил от края на Втората световна война до първата половина на 80-те години на миналия век. Сега преживяваме петият цикъл, който според теорията на Кондратиев, трябва да завърши в 2018 година. Тази теория тясно обвързва всеки икономически цикъл с присъщото му технологично равнище. Сегашният период се различава с развитие на IT, телекомуникации и робототехника. Следващият шести цикъл трябва да се прояви с пробив в нано-, био-, информационните технологии.

Но всеки цикъл заедно с технологичните пробиви, неизменно се съпровожда от кризи и войни. Финалът на сегашния цикъл и преходът към следващия технологичен строй ще се съпровожда минимум от силна политическа нестабилност, а може би и от световна война, е убеден Сергей Малков:

- Сега се намираме в стадий на кризисна ситуация, която премина в депресия, трескаво се търсят някакви изходи от това депресивно състояние. В частност, за сметка на нови технологии, които ще бъдат драйвъри на ръста. Този период е много опасен, тъй като изход за сега не се вижда, а противоречията се натрупаха. Обикновено в такова време започват световните войни – търговски, финансови, икономически, политически. И разбира се, класически. Става един вид преразпределение на света.

Действително, ако вземем за модел теорията на циклите, то може да се забележи, че в течение на двата последни века, най-кръвопролитни събития в световната история са ставали именно в самия спад на т.н. вълни на Кондратиев. Сега приближаваме съдбоносната черта. По прогнози на привържениците на теорията на Кондратиев, критичният момент ще настъпи в 2016-2017 години.

Естествено, сега е сложно да се говори, дали ще започне мащабна световна война в традиционния смисъл. Но в това, че ще се разгърне информационна, психологическа, икономическа и търговска войни, Сергей Малков не се съмнява.