събота, 1 юни 2013 г.

Честит празник

Празненствата за 1 юни, ето къде могат да се  забавляват децата днес!


Честит празник, скъпи деца!
Стотици детски усмивки огряват днес цяла България, за да напомнят на всички за безгрижното и свободно дете, което трябва да живее у всеки от нас.
Най-радостният ден за малчуганите ще бъде отбелязан в цялата страна с редица мероприятия.
Флашмоб на масови усмивки, като част от кампанията „Усмихнатите деца на България“, се организира  в 10ч. пред Президентството в столицата. Акцията за раздаване на усмивки е по инициатива на Държавна агенция за закрила на детето.
Стотици момичета и момчета от всички областни градове ще образуват огромни усмивки, за да подсетят за красивото и безценното у човека.
За града, в който бъде направена най-голямата усмивка, е предвидена награда. Ангел и Моисей и други млади български изпълнители ще бъдат специални гости на събитието в София.
Нестандартно детско обзавеждане, органични дрешки, детска козметика и атрактивни играчки са само част от интересно предложение, което вече е стартирало в НДК.
В Деня на детето организаторите на събитието ще предлагат и развлекателна програма, която ще започне от 10 ч. в НДК и ще включва забавления с аниматор, танци и игри за малките.
Томболи с награди, празничен концерт, различни изложби и дейности в забавни детски кътове ще включва програмата на Националния дворец на децата по повод Деня на детето.
С изложба на агънца, зайчета, кокошки и петли ще зарадва децата Институтът по животновъдни науки в Костинброд по повод 1 юни.
Детски вокални групи ще участват в празничното тържество на Националния исторически музей,
където за по-талантливите малчугани ще настъпи истински празник в специално организирани ателиета по грънчарство, рисуване, изработка на сапунчета и други.
Децата със специални потребности също ще бъдат зарадвани утре с готовата детска площадка в Южния парк, приспособена за нуждите им. Нейното създаване е по инициатива на сдружение "Азбукари".
БДЖ също прави подарък за малките, като осигурява на малките пътници  възможност за безплатно пътуване от 00.00 ч. до 24 ч. на 1 юни във всички категории влакове (пътнически, бързи и бързи влакове със задължителна резервация).
Възрастта на децата се удостоверява с акт за раждане или копие от него, както и с железопътни карти “Дете” и “Учащ”.
Запазените места за всички категории влакове, добавките за бързите влакове със задължителна резервация и спалните места се заплащат, уточняват от БДЖ.
Национален спортен празник подготвят  в Пловдив. Центърът на празника е пред трибуните на Гребния канал. Тържественото откриване е от 09.15 ч., а началото 9.30 ч.
Зоопаркът, Младежкия дом и Морската градина във Варна също ще съберат малчуганите от морската столица с атрактивни мероприятия.
Още редица театри, културни институции и центрове за деца организират развлечения за малките. И тази година галерия „Юзина”, София организира безплатно и със свободен достъп занимания със скулптура.  На 1 и 2 юни децата ще имат възможност да работят с истинска глина в ателието по скулптура на ул. „Московска 11” в интервала от 11 ч. до 17 ч.