петък, 7 юни 2013 г.

Актуално

Борисов съветва Ердоган да вземе пример от него!

Бившият български премиер Бойко Борисов посъветва турския министър-председател Реджеп
Тайип Ердоган да постъпи като него и да си подаде оставката.

„Ердоган би трябвало да се поучи от мен. Когато хората имат различно мнение, подават оставка, отиваш на избори и хората те избират като първа политическа сила". Така Борисов коментира днес пред журналисти растящото недоволство в съседна Турция. Българският експремиер подаде оставка на 20 февруари под натиска на мащабните протести срещу монополите от началото на годината.

Протестите в Турция срещу политиката на правителството не стихват вече осми ден. Гражданското недоволство бе посрещано с мощен полицейски отпор, употреба на сълзотворен газ и водни оръдия.

Борисов и Ердоган се срещнаха два пъти по време на мандата на ГЕРБ - през октомври 2010 г. в София и в края на март 2012 г. в Анкара. На втората среща бе подписана декларация за сътрудничество на високо ниво на съвместното правителствено заседание между България и Турция.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган е на власт от 2002 г. Тя многократно призова за преустановяване на протестите и опита да внуши, че зад тях стоят провокатори и терористи. Самият премиер изтъкна, че демонстрантите по улиците на големите градове на Турция са значително по-малобройни от поддръжниците му, припомняйки, че на изборите той получи близо 50-процентна подкрепа.

Въпреки призива на бившия си български колега, турският премиер поддържа твърдата си позиция и не дава никаква заявка за отстъпление.