понеделник, 24 юни 2013 г.

Разкрития

Областният на Пловдив- Каймаканов продаде дяловете си в “Юрий Гагарин” и “Инвест” на офшорки  за 1500 евро общо!

В рамките на 10 месеца новият областен управител Венцислав Каймаканов продаде дяловете
си в две компании – първо в “Космо табако”, която е съдружник в “Юрий Гагарин”, а преди седмица и в “Инвест билдинг”ООД, пише „АгроПловдив“.

Само преди седмица Каймаканов се е освободил от дяловете си в “Инвест билдинг”ООД. В Търговския регистър е записано, че на една и съща дата – 17 юни 2013 г., той е извършил две продажби. Продал е 150 дяла на Благой Каймаканов и с втори договор – 100 дяла на Григор Гяуров. Общата стойност на сделката, според договора, е 2500 лева. Така току-що назначеният тогава областен управител е прекратил участието си в дружеството, което има широк предмет на дейност. Преди продажбите акционери на “Инвест билдинг”ООД с равни дялове са били Венцислав Каймаканов и Благой Каймаканов.

Излизането от “Инвест билдинг” изглежда незначително на фона на друга продажба през 2012 година. До 26 февруари 2012 г. Венцислав Каймаканов е бил съдружник, макар и малък, на “Космо табако”ООД. Фирмата е вторият съсобственик в пловдивския завод “Юрий Гагарин”АД след “Баранко”ЕООД. (До началото на 2009 г. Каймаканов бе изпълнителен директор в голямата печатница.) “Космо табако” притежава 18 процента в завода за производство на опаковки и филтри. До 26 февруари миналата година основен акционер в “Космо” е било регистрираното на Британските Вирджински острови дружество “Ромулос трейд лимитид”. То е било учредено през 2007 г. с инвестиционната цел да участва в приватизацията на “Юрий Гагарин”. Другите акционери в “Космо табако” са били Венцислав Каймаканов с 0.17% и “Барбела тръст” – фирма, регистрирана във Вадуц, Лихтенщайн – с 0.68% дял.

Купувач на акциите на “Ромулус трейд лимитид”, на Венцислав Каймаканов и на “Барбела тръст” е друга офшорна фирма – “Десентиа лимитид”. Тя е регистрирана на Сейшелите.

Според договора за покупко-продажба, “Десентиа лимитид” купува акциите на Каймаканов на 13 септември 2012 г. за 200 евро. До този момент бъдещият областен управител е притежавал 100 акции с номинал 10 лева. На същата дата сейшелската компания купува и дяловете на “Барбела тръст”.

“Юрий Гагарин” отчете за 2011 г. печалба от над 4.5 милиона лева.