неделя, 2 юни 2013 г.

Актуално

Протеси блокираха Орлов мост

Над 1000 души с искане за оставка на новото правителство и провеждане на нови избори
блокираха кръстовището на Орлов мост в София. Те скандират „Оставка".

Блокирано е движението и по бул. „Цар Освободител". В района на Орлов мост има засилено полицейско присъствие, има камиони на жандармерията. Полицейски автомобили са спрели движението, идващо от бул. „Цариградско шосе" и го пренасочват в обратна посока. Засега няма инциденти и сблъсъци. Чуват се скандирания и освиркване. Протестиращите развяват знамена и плакати.

Протестиращите се събраха първоначално пред Народното събрание, но после решиха да поемат към Орлов мост.

Протести срещу новото правителство се провеждат и в други градове на страната.

Около 100 души са се събрали да протестират пред сградата на общината във Варна. Те блокираха бул. „Мария Луиза" и се насочиха към Морската градина. Хората носят българското знаме и знамето на анархията. Има засилено полицейско присъствие.

Малцина граждани на Благоевград се включиха в протеста срещу правителството, съобщи Фокус. Христина Ядкова, един от организаторите на протеста, посочи, че около 150 благоевградчани са се отправили към столицата за да се включат в Националния протест.

Като повод за протестните действия на гражданите се посочва цялостното управление на страната, като и новият кабинет. Преобладаващата част от гражданите бяха на възраст около 40 години, част от които носят българското знаме. Протестиращите посочиха, че следващият протест е насрочен за 5 юни (сряда) от 18.00 часа, отново пред сградата на община Благоевград.

На протеста в Пловдив се събраха около 200 души. Някои от тях се обявиха и срещу настоящия премиер Пламен Орешарски, а други срещу цялата политическа система у нас. Имаше и такива, които са против премахването на забраната за тютюнопушене на обществени места. Една част от протестиращите заявиха, че са против учебници на турски език и това този майчин език да се изучава в училище. Протестиращите обявиха, че са се организирали в социалната мрежа и ще продължават така всяка неделя, в този час пред общината. Те скандират „Долу Олигарски", „Всички са лъжци", „Съд за Съда", „МВР с нас" и „България".