събота, 1 юни 2013 г.

Актуално

Симеон си иска Кричим!

Бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски и сестра му княгиня Мария Луиза ще
направят нов опит да си върнат собствеността върху двореца Кричим. Делото във Върховния касационен съд е възобновено на 23 май, а първото заседание е насрочено за 3 юни, съобщи bTV.

През юни миналата година ВКС присъди двореца окончателно на държавата. Юристите на Сакскобургготски обаче са на мнение, че има основания за оспорване на решението на трите инстанции по това дело, като най-вероятно ще се аргументират с нови документи.

Основното противоречие дойде от собствеността на имотите, които влизат в Интендантството на цивилната листа на Царя - службата, натоварена с материалното осигуряване на институцията на монарха от Освобождението до 1947 г.

Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе бе признат за противоконституционен от Конституционния съд през 1998 г. и Сакскобургготски се позова на това решение в иска за реституция.

Според държавата обаче Интендантството е държавна институция, издържана от държавния бюджет и следователно имотите й са държавна собственост.

В Кричим освен двореца има Австрийска къща, конюшня, цветарник и бункер. Това е един от 17-те имота на царската фамилия, национализирани през 1947 г. Симеон Сакскобургготски поиска да си върне общо седем от тях - Кричим, Царска Бистрица, Врана, Ситняково, две хижи в Рила и 16 000 дка гора.