неделя, 9 юни 2013 г.

Разкрития

Индийският премиер хвърчал повече от Бойко!

Премиерът на Индия Манмохан Сингх за девет години от пребиваването си на поста е
похарчил за полети със самолет 6,4 милиарда рупии (112 милиона долара) от държавната хазна, съобщават местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.
Така се оказва, че бившият български министър-председател Бойко Борисов е харчил доста по-малко от колегата си на изток. Все пак трябва да се има предвид, че разстоянията в Индия са доста по-големи в сравнение с тези у нас.
 Най-скъпите полети на премиера Сингх са били при визитите му миналата година в Мексико за срещата на върха на Г-20 и в Бразилия за конференцията на ООН по устойчивото развитие "Рио плюс 20". Те са стрували на данъкоплатците 4,6 милиона долара.
 Интересът към харчовете на високопоставени индийски лица за пътуванията им със самолети се засили, след като миналата година се разбра, че предишният държавен глава на Индия - президентката Пратибхи Патил, за петте години на поста е изразходвала 38,8 милиона долара за въздушни полети.
 Висшите държавни лица, включително президентът, премиерът и вицепрезидентът, пътуват главно със самолет Боинг 747 на аиокомпанията Еър Индия. Освен това индийските ВВС, които отговарят за тяхното придвижване, имат на разположение четири реактивни самолета "Ембраер 145" бразилско производство и три бизнес джета "Боинг" съответно с по 14 и 46 места.
 В днешния индийски печат има и друга статистика - за разходите за реклама, свързана с отбелязване на рождените дни или кончините на индийски политици като Махатма Ганди, Индира и Раджив Ганди и Джавахарлал Неру - за пет години за тази цел са били похарчени 24,4 милиона долара.