неделя, 2 юни 2013 г.

Актуално

Щурм към резиденцията на Ердоган!

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите в
Анкара, които настъпват към резиденцията на министър-председателя, предаде Би Би Си. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пък обяви, че протестите в Истанбул срещу изсичането на парк Гези не са на природозащитници, а имат идеологически характер, предаде Ройтерс.
"Ние смятаме, че основната опозиционна партия, която прави изявления на всяка улица,
провокира тези протести", отсече турския премиер.
Той смята, че
шествията са опит за политическа провокация и създаване на хаос.
"В период, когато Турция постига успехи във всички области, ние сме свидетели на съвършено нежелателни провокации. Виждаме как се опитват да посеят в страната хаос, който в миналото се използваше за сваляне на правителството. Виждаме, че опозицията и други сили прибягват
до тези провокации от безизходица, защото знаят, че ще загубят на избори", заяви Ердоган.
"Окончателно решение за строителството на търговски център няма",
каза още Ердоган и добави, че се планира на мястото на парка да се издигнат „съответстващи на историческата реалност казарми, като се запазят зелените насаждения".
Стотици протестиращи окупираха площад „Таксим" в Истанбул, който се превърна в епицентър на най-яростните демонстрации от десетилетие срещу турското правителство, по време на които близо 1000 души бяха арестувани и десетки бяха ранени в цялата страна. Вътрешният министър на страната Муамер Гюлер заяви, че някои от арестуваните вече са освободени, а други ще бъдат изправени пред съда. Той посочи, че
ранени са 26 полицаи и 53-ма цивилни граждани, един от които е в тежко състояние.
Някои от протестиращите си направиха палатков лагер на площада пред паметника на Мустафа Кемал Ататюрк, скандирайки лозунги за оставката на правителството.