вторник, 25 юни 2013 г.

Екшън!

Световен беглец номер1 изчезна!

30 журналисти в самолета от Москва за Хавана, Сноудън - не

Политическият трилър с издайника на тайните за масовото подслушване в САЩ се превърна
вчера в екшън с нарастващо напрежение и много мистерия. Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който напусна Хонконг и се озова в Москва, трябваше вчера да продължи за Куба и оттам за Еквадор. Предишната вечер той се обърна към латиноамериканската страна с молба за политическо убежище.

Над 30 журналисти си купили билет за полет от Москва до Хавана, за да следят пътуването на най-известната "къртица" в света. В самолета обаче от Сноудън нямало и следа. Това внесе още по-голям смут около предстоящите му действия. Имената на Сноудън и на сътрудничката на "Уикилийкс" Сара Харисън, която го придружаваше и при полета Хонконг-Москва, са фигурирали в списъка на пътниците на "Аерофлот" за Куба в 14,05 ч, но не са се качили.

Според източници на Франс прес самолетът преминава през въздушна зона, контролирана от САЩ, което би позволило на американците да принудят самолета да се приземи на тяхна територия.

Някои руски медии вчера твърдяха, че Сноудън може да е отлетял за Ханой, "Вашингтон пост" пък посочва, че той може да напусне Москва днес. Пред Интерфакс запознат с досието заявил, че Сноудън безспорно вече е напуснал руската столица, но с друг полет. А дали изобщо е идвал от Хонконг?

Докато еквадорският министър на външните работи Рикардо Патино потвърди вчера, че Кито "проучва" молбата на Сноудън за убежище, Вашингтон засили натиска върху Москва той да бъде експулсиран и изправен пред съда. Обвинен по няколко параграфа, включително и шпионаж, 29-годишният американец рискува 30 г. затвор. Патино каза пред журналисти, че молбата на Сноудън е предадена на президента, но отказа да отговори на въпроса къде се намира американецът.

Властите в САЩ обявиха паспорта му за невалиден, за да му попречат да пътува, но от "Уикилийкс" съобщиха, че еквадорското правителство му е дало документи за бежанец, за да може да се придвижва.
Според източник, цитиран от Интерфакс, Русия не разполага с мотиви да арестува и екстрадира Сноудън. "Той не е извършил престъпление на руска територия, а Интерпол не е натоварил руските служби да го задържат", казва той.

Руски медии твърдят, че 29-годишният бивш служител на ЦРУ е прекарал нощта срещу понеделник в транзитната зона на летище "Шереметиево", където няма хотел. Журналисти на Франс прес обаче не го открили там. Късно вечерта в неделя "Уикилийкс", цитирайки създателя си Джулиан Асанж, съобщи, че Сноудън е "на път за Еквадор по сигурен маршрут, за да получи убежище". Вчера пък Асанж пак мистериозно обяви, че американецът е здрав и е на сигурно място.

Депутатът от Хонконг Албърт Хо, който давал съвети на Сноудън по време на престоя му там, изрази вчера убеждението, че Пекин е организирал дискретно отпътуването на американеца към Москва.

Бившият от ЦРУ е джакпот за руските спецслужби
Присъствието на Едуард Сноудън на руска територия е истински джакпот за тайните служби на страната, съобщи Франс прес. Според източник от техните среди, те правят всичко възможно да изцедят колкото може повече информация от безценния източник, попаднал в ръцете им. "Разузнаването и контраразузнаването имат много въпроси към този толкова добре информиран човек", казал пред Интерфакс анонимен източник.

"Той може да даде много сведения за техническите аспекти при прехващането на данни", коментира от своя страна Павел Фелгенхауер, експерт по въпросите на сигурността. Той допълва, че срещите Сноудън и руските агенти ще отнемат време и може да се проведат дори в страната, която даде убежище на американеца.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди Москва и Пекин вчера за "последствия" в отношенията с Вашингтон заради игнориране на исканията за екстрадиция на бившия сътрудник на Сноудън.

По думите на Кери, ако стане ясно, че Русия и Китай "нарочно са разрешили на Сноудън да се качи на борда на самолета", то това безусловно ще повлияе на отношенията между тези държави и Вашингтон.