четвъртък, 13 юни 2013 г.

Разкрития

Утре откриват Дунав мост 2, а той недовършен!

Само ден преди официалното прерязване на лентата на „Дунав мост 2“ от премиерите на
България и Румъния Пламен Орешарски и Виктор Понта, кметът на община Видин се наложи спешно да издава Акт 16 на мегаобекта.
Кметът Герго Гергов (БСП) призна, че е издал Акт 16 на инфраструктурния обект, като е сложил "подписа си за експлоатация с някои забележки“. „Има проблеми в подходите към инфраструктурата на моста Видин – Калафат“, призна градоначалникът, но подписа документа за недоиизградения докрай обект. Което е скандално, защото реално мостът се оказва отрязан от града. Просто пътят дотам още не е построен.
„Новата жп линия, която минава през града, отрязва на практика квартали и не са направени съответните подходи и достъпи, които да осигурят безопасното преминаване на пешеходци.  Имаме цяла промишлена зона, която остана без асфалтиран път", опита се да признае гафа кметът.
От обясненията му не става ясно как си е позволил да подпише Акт 16, след като е наясно, че до моста няма изградена инфраструктура. Има съмнения, че е получен натиск отгоре върху градоначалника по същия начин, както експремиерът Бойко Борисов непрестанно откриваше недовършени обекти.
Той обаче предлага да се създаде комисия, която „да изчисли колко средства са нужни, за да бъдат решени проблемите на моста между Видин и Калафат.
Мостът  трябваше да е пуснат в експлоатация до края на 2010 г., но след намесата на Бойко Борисов и тогавашния му румънски колега Емил Бок, ЕК се съгласи да удължи срока на финансирането до края на 2012 г. Скандалното в случая е, че в момента сме  средата на 2013 г., а прилежащата инфраструктура още не е изградена докрай и де факто мостът не може да бъде пуснат в експлоатация, за което признава и кметът на Видин, издал скандалния Акт 16 за „отрязания“ от града мост.