понеделник, 1 юли 2013 г.

Мозайка

Наш гей първа булка в САЩ

Само два дни след историческото решение на американския Върховен съд, с което беше
отменена ключова част от т. нар. „Закон за защита на брака“ (DOMA), Агенцията по граждански и имиграционни услуги на САЩ за пръв път одобри заявление за зелена карта въз основа брак, сключен между съпрузи от един и същ пол.
Имигрантът, който влезе в американската история, е българинът Траян Попов. Новината беше съобщена от The DOMA Project – кампания за спиране на депортациите и принудителното разделяне на двунационални еднополови двойки.

На 26-и юни Върховният съд постанови, че DOMA, който забраняваше на федералното правителство да признае законните бракове на еднополови двойки, сключени в някой от 13-те щата, където това е възможно, нарушава гаранцията за равна защита в Петата поправка от Конституцията на САЩ и необосновано дискриминира еднополовите двойки.

Траян, или „Трей“, както го наричат приятелите му, заминава да учи в САЩ през 1998-а и в момента подготвя докторат на тема Анализ и разрешаване на конфликти. Съпругът му Джулиан Марш е успешен диджей и музикален продуцент.

Двамата се срещат в дома на общ приятел през 2011 г. В рамките на една седмица се срещат отново, също толкова случайно, и започват да излизат. „Срещнах го, влюбих се, и това е“, споделя Джулиан. Двамата се омъжват в Ню Йорк през октомври миналата година, тъй като щатът Флорида, където живеят, все още не разрешава на еднополовите двойки да сключват брак.

„Имаме много любов и щастие в живота си. Благодарение на Върховния съд и президента Обама, можем да останем в дома си и в държавата си. Ако DOMA не беше отменен, щяхме да бъдем принудени да напуснем дома си, който обичаме толкова много.

Изключително сме благодарни и щастливи да получим този подарък точно в месеца на гордостта“, допълни Джулиан, който отпразнува рождения си ден на същата дата, на която беше одобрена зелената карта на съпруга му.

Въпреки, че подобни заявления винаги са били отхвърляни от американските власти заради DOMA, през последните няколко години администрацията на президента Обама избягваше да се произнася по тях, в очакване на изхода от многобройните съдебни дела, заведени срещу спорния закон.

Самият Обама беше противник на DOMA и неведнъж е изразявал готовността на своята администрация да отстоява правото на брак на еднополовите двойки. Веднага след обявяването на решението, американският президент заяви: „Това беше дискриминация, залегнала в законодателството ни.

Тя третираше любящи, отдадени гей и лесбийски двойки като отделен, по-нисш клас хора. Върховният съд поправи тази несправедливост и сега страната ни е по-силна. Ние сме нация, която декларира, че всички сме равни – и че любовта, в която се вричаме, също трябва да бъде равна.