събота, 6 юли 2013 г.

Разкрития

От скандала с Елена Йончева лъсна държавна тайна – платили сме откуп на терористи?

Скандалът с измислените полети на журналистката Елена Йончева с правителствения
„Авиоотряд 28”, забъркани от бившия таранспортен министър Ивайло Московски открехнаха една деликатна тема, свързана със световния тероризъм и тайните на държавата.
Елена Йончева, която вече прие извиненията на Московски за допуснатия гаф, задава в профила си във Фейсбук един много важен въпрос, който вместо ясен отговор предизвиква само слухове и догадки:

"ЕДИН ВАЖЕН ВЪПРОС"

В Сомалия имаше, през 2009, два случая на освободени български граждани, взети за заложници от сомалийски ислямисти и пирати.

Данка Панчова, с още петима души от френската неправителствена организация "Действия срещу глада", е отвлечена на 4 ноември 2008 и освободена след 9 месеца, през август 2009 година. Френското правителство е взело участие /официално се казва, че е влязло в преговори с похитителите/в нейното освобождаване, което е логично. Сред отвлечените има и двама френски граждани.

Вторият случай е свързан с отвличането на кораба "Маласпина Касъл" с 16 български моряци на борда. Корабът беше похитен на 6 април от водите на Аденския залив и освободен на 9 май.

Нашият телевизионен екип, който беше в Сомалия през април - май 2009 година, не е бил отвличан, поради което никой не е трябвало да плаща откуп.

Информацията, дадена от г-н Московски, че България е платила милиони /не става ясно на мен или заради мен, на Франция/ по повод нашия "престой" в Сомалия е нелепа и ако не се извини публично, ще го съдя. Но не това е важното в случая. Тези приказки на бившия министър пораждат един друг изключително сериозен ВЪПРОС.

Ако страната ни действително е платила милиони, които, ако е истина, трябва да са били за откуп, екс-министърът не изнася ли държавна тайна? Няма държава, която да каже, че плаща откуп за отвлечени свои граждани. Публичното оповестяване на подобен факт дава мотив за бъдещи отвличания на нейните граждани навсякъде по света.

Нещо повече - господин Московски казва, че страната ни е платила милиони на Франция.

Изнася ли господин Московски държавна тайна на Република България? Има ли право да дава информация, която засяга държавната тайна на друга държава ? Защо го прави?", пита с основание журналистката.

Ако България е платила пари на терористи за освобождаване на свои пленници поставя страната ни в досто конфузна ситуация, защото позицията и на ЕС и на партньорите ни от НАТО е с терористи не се преговаря, а плащането на откуп се приема като легитимиране на престъпната им дейност.