четвъртък, 4 юли 2013 г.

Разкрития

Нов агент на ДС назначават в Министерски съвет

Премиерът Пламен Орешарски предстои да назначи Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Боян Чуков е външнополитически съветник на бившия премиер Сергей Станишев и секретар на Съвета по сигурността към МС (2008-2009) по време на тройната коалиция. Той зае мястото на Петко Сертов, щатен сътрудник на Второ главно управление на ДС, след назначаването му за председател на Държавна агенция „Национална сигурност (ДАНС) през януари 2008 г.
Чуков беше разкрит като щатен сътрудник на Държавна сигурност от комисията по досиетата в първото й решение през 2007 г. при проверката на кандидатите за народни представители в Европейския парламент.
Тогава Боян Чуков е кандидат за евродепутат, издигнат от платформа „Европейски социалисти” – БСП и партия „Движение за социален хуманизъм”,  но номиниран е от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).
Чуков (1952) е разкрит като кадрови служител на научно-техническото разузнаване в Първо главно управление на ДС от 1980 г. Уволнен е със заповед на министъра на отбраната през август 1991 г.
Бил е трети секретар в българското посолство в Париж (1984-1988) и първи секретар в българското посолство в Мадрид (1989-1992). Владее френски, испански, гръцки, руски и английски език. Директор на Център за регионални и конфесионални изследвания (1998-2002). Представян е като специалист по международни отношения, политически анализатор и експерт по тероризма.
В периода 2000-2001 г. е главен редактор на в. „Балкански диалог”. Преподавал е в Дипломатическия институт към МВнР, Военна академия – София и УНСС. Член е на УС на Българското дипломатическо дружество, на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт при МВнР. Член е на Националната асоциация за международни отношения. Бил е заместник председател на УС на ССИ по проблемите на регионалните организации. Ръководи звено за анализ на тероризма при ССИ (към 2007 г), чийто изпълнителен директор и член на Консултативния й съвет е бил Алексей Петров.
Боян Чуков е изпълнителен директор на "Лев корпорация" от края на 2005 г. до септември 2006 г., а неин член е ССИ. След ареста на Петров през 2010 г. тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов посочва Чуков като един от най-приближените хора на Алексей Петров и заявява, че „октоподът е имал директен контакт с политическия кабинет на тогавашния премиер”.
Чуков отрича Алексей Петров да го е пратил в Министерския съвет. „Бил съм изпълнителен директор на „Лев корпорация” от края на 2005 г. до септември 2006 г., когато бях отстранен”, заявява  Чуков. Като причина за освобождаването му от застрахователната компания той посочи различия във „вижданията за развитието на фирмата”. Той твърди, че от 2008 г. „нито съм виждал, нито съм чувал Алексей Петров”.
След отстраняването му от „Лев корпорация” кабинетът му е прехвърлен в Съюза за стопанска инициатива. „Предполагам, че вътрешният министър е бил подведен”, с тези думи Чуков коментира изявлението на Цветан Цветанов, който го посочи като „човек от тефтера на Петров”.
В коментар по случая през 2010 г. бившият премиер Сергей Станишев отрича да е знаел, че Чуков е бил изпълнителен директор на „Лев корпорация”. Не е ясно дали цялата тази информация преди назначаването на Чуков за секретар на Съвета по сигурността се знае от Пламен Орешарски.
На последното заседание на кабинета Станишев през юли 2009 г. Боян Чуков е предложен за посланик в Скопие. Това назначение е предотвратено от правителството на ГЕРБ през август същата година.
Съветът по сигурността към Министерския съвет е създаден през септември 1998 г. (при кабинета Костов). Той обобщава, анализира и прави изводи от цялата текуща информация за рисковете пред националната сигурност; дава професионална оценка и прогноза за динамиката на опасностите за националната сигурност; планира конкретни мерки за неутрализиране на опасностите за националната сигурност; предлага решения в условия на криза и др.
Негови членове са министърът на външните работи, министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР, началникът на Генералния щаб на БА ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби, а президентът може да участва лично на всяко от заседаванията.
Секретарят на Съвета по сигурността се назначава от министър-председателя, който е и експертен сътрудник към политическия му кабинет. Секретарят осъществява връзка между премиера и членовете на съвета и по негово решение може да изисква от министрите и ръководителите на специални служби необходимата информация за работа на органа.
Ако назначаването на Боян Чуков на поста стане то ще е второто назначение на сътрудник на ДС, извършено лично от премиера Орешарски. Преди десетина дни той назначи депутата от БСП и агент на Шесто управление на ДС Росен Малинов за областен управител на София.