вторник, 16 юли 2013 г.

Разкрития

Офшорка  купува най-големия пенсионен фонд “Доверие”

92% от най-големият български пенсионен фонд “Доверие” бяха продадени на офшорната компания United Capital PLC. Това съобщи досегашният мажоритарен собственик – австрийската застрахователна компания “Виена иншурънс груп” . Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за финансов надзор.
Според информация на “Капитал” United Capital PLC е регистрирано във Великобритания, но е с офшорна собственост. Сред основните акционери в UnitedCapital е българското дружество “Риджънт кепитал”, управлявано от Румен Нанов. Самият той е акционер в компанията и представител на един от големите собственици в нея – “Пош ентерпрайзиз” ЛЛС, регистрирано на Сейшелите.
Финалната цена на сделката е 170 млн. евро, според източници от пазара.
“Доверие” управлява близо 1.8 млрд. лв. (920 млн. евро) по сметките на 1.25 млн. осигурени.
Срещу продажбата миналата седмица се обяви КНСБ, която също е акционер в “Доверие”. В знак на протест срещу непубличната процедура оставка подаде и цялото ръководство на “Доверие”. Депутатката от Коалиция за България Корнелия Нинова пък обяви, че “пенсионни фондове няма да бъдат приватизирани, камо ли от офшорни фирми”.

За продажбата алармира КНСБ и изрази опасения, че вноските на 1,25 млн. българи може да попаднат в ръцете на компания с неясен краен собственик. Синдикатите заявиха, че ще поискат срещи с премиера Пламен Орешарски, с Комисията за финансов надзор, с Комисията за защита на конкуренцията и ДАНС.

По думите й мажоритарният собственик на “Доверие” ”Виена иншурънс груп” е дал публичност на намерението си да продаде пенсионната компания. “Очевидно има водени преговори. Очевидно има ориентация за предпочитан от тях купувач, за което е уведомена Комисията за финансов надзор”, каза още тя.