сряда, 10 юли 2013 г.

Актуално

Парламентът не освободи като депутат Иван Портних

Депутати гласуваха прекратяване на пълномощията на избрания за кмет на Варна Иван
Портних, като народен представител от ГЕРБ.
Според ДПС, за да бъдат прекратени пълномощията на Иван Портних, е необходимо да гласуват 63-ма депутати “за”. Според председателя на парламента Михаил Миков, кворумът не е абстрактно понятие, и решението за освобождаване на Иван Портних беше прието на след прегласуване.

Самият Портних е внесъл искане за прекратяване на депутатския ми мандат. “С решение на ЦИК съм обявен за избран за кмет на Община Варна. В тази връзка моля да приемете оставката ми и да бъдат прекратени пълномощията ми на народен представител от 42-то Народно събрание”, пише той.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев пък обясни защо е гласувал “против”: “Гласувах против молбата на колегата Портних, защото парламентарната му група трябва да влезе в зала, и да гласува неговото искане. Когато влязат в зала, ще гласуваме неговата молба”.
При прегласуване гласуваха 58 депутати “за”, 7 “против” и 42 се въздържаха. Депутатът от ДПС Христо Бисеров обясни, че трябват 63 гласа, за да бъде прието решението. В крайна сметка пълномощията на Иван Портних все още не са прекратени.