четвъртък, 18 юли 2013 г.

Актуално

С недоверие  за "Доверие"

Публичното напрежение около продажбата на най-голямата пенсионна компания "Доверие"
продължава да расте. На третия ден след като Vienna Insurance group обяви, че избрала да я продаде на никому неизвестната и с неясни собственици и капитали United Capital, и Народното събрание се включи в дебатите по сделката. По същото време единият от кандидатите - акционерът в Корпоративна търговска банка Цветан Василев, отрече да има общо с купувача. А United Capital се появи публично за пръв път с неясно официално съобщение до медиите, с което да каже, че е институция с многомилиардни инвестиции, без да го докаже.
След кратка дискусия и с гласовете на БСП депутатите извикаха на изслушване в парламента председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян  Мавродиев да обясни какво се случва със сделката за "Доверие". Няколко часа по-късно Мавродиев заяви от пленарната трибуна, че до този момент няма никаква официална документация по продажбата на "Доверие" в комисията. "Очакваме VIG или лицето, което купува, да изпрати цялата изискуема информация", обяви Мавродиев и увери народните представители, че КФН ще положи всички възможни усилия да защити интереса на държавата и на осигурените във фонда.
В сряда United Capital направи странен опит да успокои публичното напрежение. Компанията изпрати прессъобщение, което не е подписано от никого, няма телефони за контакти, нито каквито и да било  отличителни знаци на компанията, няма дори интернет адрес. В същото време в него се твърди, че United Capital е "холдингово дружество, занимаващо се с финансови услуги, ситуирано във Великобритания, и е с широк спектър от международни интереси", което управлява активи от над 2 млрд. евро и има участие в застрахователи, банки и фондове за имоти. "Международният състав на United Capital PLC включва борд на директорите в широк спектър от физически лица от САЩ и Австрия, като е показателен утвърденият председател на борда на директорите в лицето на госпожа Дебора Стърман (бел. ред - американски адвокат)", пише още в съобщението. Стърман е вписана като един от управителите на компанията преди няколко дни - на 11 юли.

В съобщението е посочено още, че компанията се "дистанцира официално от всички лица, които се упоменават в българските медии и не представляват акционерите на дружеството", и се посочва, че един от основните й акционери е руснакът Сергей Мастюгин, който влиза в управлението на руската банка Инвестбанк. Свързана банка с акционерите на руската банка бе национализирана в края на 2011 г. в Литва.

Освен това в съобщението пише още, че "дружеството е официално съинвеститор с националната агенция за инвестиции в гр. Виена, Австрия, в проектна стойност 300 млн. евро, официално представен и пред австрийските медии". Това звучи странно, тъй като агенциите за инвестиции служат за консултация и съдействие на инвеститорите, а не като съфинансираща институция.