понеделник, 8 юли 2013 г.

Скандално!

Тайно правят шефа на Газпром  "доктор хонорис кауза" на наш университет

Преподаватели от архитектурно-строителния университет са бесни от задкулисните игри на
ректора и политици.
Ректорът на УАСГ, кръгове от правителството и политически централи заформиха пореден грандиозен скандал на задкулисието.

Днес в 14,30 ч. в зала 230 на Университета по архитектура и строителство босът на „Газпром” Алексей Милер, който е на официално посещение в нашата страна, трябва да бъде тържествено обявен за "доктор хонорис кауза". Всички в университета обаче са в шок, защото нито знаят, нито са чували за скандалната номинация. Тя се пазела в тайна и дори в програмата на госта не е обявена. Странната номинация била направена миналата сряда – 3 юли, от Хидротехническия факултет. Самият ректор на УАСГ, проф. Красимир Петров, е кадър на този факултет и има силно лоби за влияние в него. Факултативният съвет бил събран спешно на извънредно заседание и без обсъждане членовете му били приканени да подпишат предложението до академичния съвет за удостояването на газовия бос с най-престижното звание. На 5 юни, петък, членовете на академичния съвет получили неочаквано покани, че на 8 юли, понеделник, ще се проведе тържествено заседание. За архитектите и строителите още по-загадъчно е, че газовият бос, който е икономист по образование, става "доктор хонорис кауза" в техния университет, след като логично е тази титла да му бъде присъдена от УНСС или от Стопанския факултет на Алма Матер. В УАСГ даже нямало катедра „Газопреносни системи”. Едно от обясненията е свързано с личните бизнес проекти на ректора проф. Петров. Все още за проекта „Южен поток” няма изготвен ОВОС – оценка на въздействието върху околната среда, а проф. Петров се занимава с такъв  бизнес. Чрез присъждането на званието вероятно си подготвя условия, за да налапа апетитната поръчка. Други експерти пък съзират дългата ръка на Сергей Станишев, който чрез брат си арх. Георги Станишев е въздействал на ръководството на УАСГ да окажат почести на руския гост.

В архитектурно-строителния университет преподавателите са категорични, че скандалното удостояване на Милер е потъпкване на академизма и използване на едно висше учебно заведение за политически цели. Те са гневни, че всичко е станало тайно и задкулисно и даже са нямали реална възможност да реагират срещу тази политическа манипулация. В УАСГ се съмняват, че процедурата е законна и легитимна и възнамеряват да потърсят отговорност от ректора и да поискат отнемане на научната титла.

Преди 5 години в подобен скандал ректорът на Великотърновския университет се опита да забърка учебното заведение в старата столица. Тогава бе номиниран за "доктор хонорис кауза" руския президент Владимир Путин, но срещна яростна съпротива от студентите, академичните среди и цялата общественост на Велико Търново.