понеделник, 8 юли 2013 г.

Разкрития

Газопроводът „Южен поток“ излиза почти в жилищната част на Варна

Газопроводът „Южен поток“ излиза на 1-2 километра от жилищната част на Варна. Проектът
не само ще мине през две зони от “Натура 2000″, но и поставя в опасност здравето на хиляди варненци.

Това се посочва в отворено писмо на жители на морската ни столица, отправено чрез медиите към шефа на „Газпром“ Алексей Милер, който е на посещение в България.

 В писмото се изтъква още, че в оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на „Южен поток“ е посочено още, че нискочестотният шум от компресорните станции на газопровода ще достига до квартал „Галата“ на Варна. В района целогодишно живеят над 11,5 хил. души, а в летния сезон броят им достига 40 хил., заявяват в писмото си жителите на града.

На 16 юли в община Варна ще има обществено обсъждане на проекта и изготвената ОВОС. В доклада за въздействието обаче е написано, че изграждането на газопровода ще засегне „ограничен брой население“.

Варненци се опасяват още, че изграждането на газопровода по избраното на този етап трасе ще доведе до обезлесяване на широки площи от две зони, които са част от Натура 2000. Според тях строителството ще доведе още и до замърсяването на водата, почвата и въздуха в региона.

“Южен поток” трябва да пренася руски газ до Европа, заобикаляйки Украйна и Беларус, откъдето минават огромна част от русия износ към европейските държави. Част от трасето на газопровода ще мине по дъното на Черно море и през територията на България. Тръбите ще излязат в близост до един от най-красивите девствени плажове край Варна – Паша дере.

Самата компания, която ще изгради газопровода – South Stream Transport предлага част от тръбите да бъдат полагани на дълбочина от 2,5 метра. По този начин ще бъде защитен плажът и водите при евентуална авария.