сряда, 17 юли 2013 г.

Разкрития

Южен поток- звуков терор!

Огромни турбини ще тормозят варненци 50 г.

Вижте най-потърпевшите райони

Станцията и терминалът ще издават шум като 4 постоянно работещи реактивни самолета и ще
тормозят варненци през следващите 50 години. Това е много опасно за здравето на варненци, предупредиха лекари и инженери на общественото обсъждане на "Южен поток" в община Варна. Според хората, които целогодишно живеят в засегнатите райони на морския град, газокомпресорната станция по проекта, която ще се намира в близост до техните домове,
ще бъде толкова шумна – колкото от 4 огромни самолетни турбини.
Този звуков терор освен на хората, ще навреди и на всички живи твари в региона. Мъжете ще станат импотентни, жените ще помятат, заявиха още хората.
Най-потърпевши ще са хората и животните в Прибой, Галата, Боровец, Ракитника, Звездица, Крушките, Черноморец, Кантара и др. Десетки хиляди са живущите в пряко засегнатите райони и местности.
Те имат горчив опит от газокомпресорната станция на „Мелроуз”, която също е в района. Години наред, когато се добиваше природен газ от находището пред нос Галата, шумът от тази станция бе голям бич за хората, живеещи в много от тези райони - селищни образувания на морския град.
Ползите от проекта „Южен поток”, заявиха още хората, ще са в пъти по-малко от вредите, който той ще донесе на Варна, на хората на града, на туризма, на природата.
От своя страна инвеститорите не можаха да убедят варненци, че той ще е безопасен. Причината е, че според специалисти инфразвукът според нормите на българското законодателство в жилищни райони трябва да е 0, а в Ракитника децибелите, които ще идват от газокомпресорната станция ще са 45.
Инвеститорите се помъчиха да успокоят, като цитираха параметри за изграждането на такива станции в САЩ, Европа и България. Според тях нашето законодателство е по-строго от западното. Те заявиха, че в САЩ и Западна Европа газопреносна тръба трябва да бъде изградена не по-близо до най-близката къща на разстояние 17 метра, а у нас това изискване е тя да не е по-близо от 125 метра. Инвеститорите допълниха, че компресорната станция ще е на 3,5 километра от Ракитника.
Това, обаче, не успокои живеещите както там, така и в местностите Прибой, Галата, Боровец, Звездица и Черноморец.
Те дадоха да се разбере, че няма да се откажат от искането си тръбата да бъде преместена на юг.
Освен това тя ще спре развитието на Варна в бъдеще, тъй като нови квартали на града могат да бъдат обособени само в тази част, където ще минава тръбата, смятат хората.
Припомням, че по проекта „Южен поток” ще бъдат положени общо 4 тръби по дъното на Черно море, които ще излязат на Паша дере. Първата тръба ще е готова до 2015 г., а целият проект - до декември 2016 г. Всяка една от тръбите ще е с капацитет 15,75 млрд. куб.м. на година. Животът им ще е 50 години.