вторник, 2 юли 2013 г.

Разкрития

Бойко летял като Карлсон с „Авиоотряд 28“! 422 пъти за 3 години

„Авиоотряд 28” е използван за търговски полети без право да извършва такива. Това каза
председателят на парламентарната комисия за авиоотряда Венцислав Лаков, като се позова на получен в комисията Доклад на Главния инспекторат на Министерския съвет за дейността отряда за периода 1 май 2011 – 1 май 2013 г. Прави впечатление в доклада, че има много заявки за изпълнение на полети, които не би трябвало да се изпълняват от авиоотряда, защото той няма право да извършва търговска дейност, посочи Лаков.
Той даде пример с искане от Адвокатско дружество „Батков и сие” за използване на хеликоптери на авиоотряда за превозване на двама руски граждани, които възнамерявали да правят сериозни инвестиции. Имало е и искане от "Нова телевизия" за хеликоптер от „Авиоотряд 28” за заснемане на кадри от сериал на 11 януари 2011 г. Има няколко искания от Българския футболен съюз (БФС) за полети с правителствения самолет.
По справка от Ръководство на въздушното движение (РВД) става ясно, че от 2009 до 2013 г. са направени 422 полета, за които е записано, че на борда присъства министър-председателят. Лаков коментира, че това означава, че премиерът Бойко Борисов е бил във въздуха година и половина.
Временната анкетна комисия за „Авиоотряд 28” и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната (MO) за периода август 2009 - март 2013 предложи удължаване на срока на действието си с още един месец.
Председателят на комисията Венцислав Лаков заяви, че комисията е една от малкото институции в държавата, които работят.
Припомняме, решението за създаването на анкетната комисия беше взето на 5 юни от от парламента и бе подкрепено единодушно от 206 депутати.
Тя проверявакога, по какви дестинации, с каква цел, в какъв състав и с какъв разход на финансови средства са били ползвани въздухоплавателните средства на "Авиоотряд 28", Министерство на отбраната и МВР от бившия премиер Бойко Борисов.
В състава на анкетната комисия влизат осем депутати.