сряда, 28 август 2013 г.

Актуално!

Скандал в ООН: Русия и Китай напуснаха

Представителите на Русия и на Китай напуснаха заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, на което се обсъжда предложен от Великобритания проект за резолюция, осъждащ употребата на химическо оръжие миналата седмица. Това съобщи кореспондент на телевизионният канал "Ал Джазира" без да дава подробности.
Според Би Би Си в текста, обсъждан на закритото заседание, се говори и за необходимост от "предприемане на мерки за защита на цивилното население".

Премиерът Дейвид Камерън обяви по-рано в сряда, че проектът на резолюция предвижда употреба на сила съгласно член 7 от устава на организацията.

Предварително беше ясно, че в ООН няма да мине такава резолюция, най-малкото заради подкрепата на Москва за режима на Башар ал Асад и настояването Западът да не повтаря "авантюрата от преди 10 години", когата атакува Ирак без категорични доказателства за наличието на арсенал от оръжия за масово унищожение.

В сряда представител на Съвета за сигурност на Русия обясни, че сегашните обвинения на Запада, че Сирия е употребила химическо оръжие срещ усобствения си народ, са само празни думи без доказателства.

"Безусловно, използването на химическо оръжие в Сирия, или в който и да е друг конфликт, е недопустимо. Но засега няма отговор на въпроса кой го е използвал, а това трябва да кажат компетентните специалисти от ООН, които водят разследване на място", казва източник пред агенция "Интерфакс". В действителност обаче екипът няма такъв мандат и възможности - неговата задача е само да провери дали е било използвано химическо оръжие, а не от кого.

"Ще зададем и простичък въпрос - защо се пренебрегват важни сведения за употребата на химически боеприпаси от въоръжените отряди на сирийската опозиция", казва източникът на агенцията, но без да посочва доказателства за твърдението си.