четвъртък, 22 август 2013 г.

Разкрития!

Обществена поръчка като по поръчка

До 40% от проверените обществени поръчки от началото на годината се оказват нагласени. Най-фрапиращи са резултатите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която открила, че без конкурс са изхарчени 100 млн. лева. Нарушения има общо при 39,9% от проверените случаи. Сред най-рисковите обекти са болници и енергийните компании. Преди АДФИ да стигне до поръчките те би трябвало да минават през предварителен контрол. Такъв осъществява Агенцията по обществените поръчки, която обаче смогва да провери 9% от обявените конкурси. От тях почти 20% са с нарушения. Недоволните от процедурите процедури фирми пък се жалват в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя е открила, че 35% от проверените през 2013 г. поръчки са нагласени. Финтирането на закона най-често става чрез въвеждане на тежки условия за участие, фаворизиране на определени фирми и неясни критерии за оценка.
сочат данни на проверяващите органи

Държавните пари продължават масово да се харчат с нагласени конкурси. Това паказват направените от началото на годината до 20 август проверки от КЗК по жалбите, внесени в нея.

От началото на годината в антимонополния арган са внесени общо 1161 жалби по различни търгове за обществени поръчки. От антимонополния орган са се произнесли по половината от тези случаи, което е било основание поръчките да бъдат върнати в начален етап.

Най-честите нарушители са общините, но и централната власт не е изключение, сочи подборка от примери за нагласени търгове.