вторник, 20 август 2013 г.

Разкрития!

Професор-сеизмолог от БАН очаква мощно земетресение на 22-23 август

Има голяма опасност силно земетресение да удари България на 22-23 август. Това прогнозира
изтъкнатият физик проф. Страшимир Мавродиев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките (БАН), пише ПИК.  Според него засега нищо конкретно не може да се каже без задълбочен анализ. "Но според статистиката сега територията на България е в район със засилена сеизмичност - това означава, че има вероятност за силно земетресение", казва Страшимир Мавродиев.
Физикът се оплаква от българските власти, които не желаят да финансират пилотния му метод за прогнозиране на земетресенията, но признава че е получил средства от Европейския съюз (ЕС) за съдаване на международна група от учени, които да изследват задачата. „Но не и ресурси за създаване на мониторинг и център за анализи“, признава ученият.
„Затова нищо не мога и да кажа по-конкретно без съответни прибори и анализи. За да мога да опитам да отговарям на тези въпроси за епицентъра, дълбочината и магнитуда, ми трябват 3 мониторингови точки (тоест изграждане на 3 центъра – бел. авт.) Но това го повтарям от 2001 година насам“, обяснява още Страшимир Мавродиев.
Той обаче се съгласи да даде съвет към гражданите, според който трябва предварително да се подготвят за труса. "За да се пазят трябва да си проверят къщите за сеизмоустойчивост, да проверят за падащи предмети, да си приготвят авариен запас от дрехи, фенерче, вода, да не си оставят колите до стени, които може да паднат“, обясни експертът по сеизмология.
„Аз не съм в София и не мога да анализрам по-добре достъпните данни. Но следващият екстремум на земно-лунния прилив за България е на 22-23 +/- 1 ден“, обяснява той.
Той се опитва да обясни какво означава това: „При максимумите и минимумите на слънчево-лунните приливи в даден район е най-вероятно да има земетресение. Това го знаем от обработка на над 600 хиляди земетресения, случили се след 1981 година и нашите програми за изчисляване на ежедневните движения на земната повърхност“, обяснява още българският учен.
Той признава, че не може да каже в кой от сеизмичните райони на България може да се очаква най-силен трус. „Това, което знаем, е, че 22-23 (+/- 1 ден) е периодът с вероятност за засилена сеизмичност. Дали ще има земетресение или не, не може да се каже без по-задълбочени изследвания и анализи“, казва още той. Обяснява, че систематизира данните публично в специално създаден сайт от 2004 г. насам.