сряда, 7 август 2013 г.

Актуално!

Вигенин: С протестиращите няма да се разберем

Не виждам причини за бързи избори. Не очаквам някакви резки промени във властта. Това
обяви категорично външният министър Кристиян Вигенин по БНТ.

Той е убеден, че протестите са стимулирали властта за по-голяма откритост и прозрачност, и за по-ефективна работа. Но се притеснявал, когато се говорело за оставка и за предсрочни избори.

Ако това са им исканията, нищо няма да постигнат и трудно ще намерим диалог с тях, категоричен е външният министър, който се слави като един от най-близките хора на Сергей Станишев.

Вигенин посочи, че правителството е дало ясно послание на партньорите ни и няма притеснения, че България няма да изпълни ангажиментите си към ЕС .

Според Вигенин в изявленията си посланиците от Германия, Франция и Холандия не отправят критики към сегашната власт, а поставят проблеми, които от години стоят пред България. Той посочи, че конфронтацията между президента Плевнелиев и премиера Орешарски не трябва да се засилва, защото не е полезна за държавата и обществото.

Бившият евродепутат обясни, че не приема и обвиненията, че сегашната властта прокарва скандални назначения. Според него при ГЕРБ те са били много повече, но тогава не се е говорило за това, защото медиите са били по-зависими и несвободни.

Външният министър се опита да разсее и съмненията, че налага цензура в интернет мрежите за дипломатите и работещите във Външно.

Става въпрос за действие на професионален кодекс, който трябва да бъде спазван от дипломатите и от всички служители. Личната позиция може да се изразява, но само ако не се приема и представя като позиция на МВнР, посочи Кристиян Вигенин.