вторник, 13 август 2013 г.

Разкрития!

ЕНП натискала Борисов да се оттегли от председателството на ГЕРБ

Бойко Борисов да стане почетен председател на ГЕРБ и да отстъпи мястото си на одобряван политик от партията си. За такъв вариант намекнали от Европейската народна партия, твърдят запознати.

Това трябвало да е необременена с негативи фигура - например Томислав Дончев, който е уважаван и навън, и сред колегите си от другите формации в център-дясно.

Това щял да е стратегически ход, който да разчисти пътя пред единните действия на ГЕРБ и Реформаторския блок, част от партиите в който са също членове на ЕНП. В момента това е ДСБ, но след очакваното разширение на блока към него вероятно ще се присъединят СДС и БЗНС - още две сестрински партии на ГЕРБ в ЕНП.

Лидерите на ДСБ и СДС вече дадоха да се разбере, че са против единение с Бойко Борисов, който носел негативи от управлението си, а освен това не отговарял на профила и философията на новия десен блок.

“Партиите от Реформаторския блок имат претенцията, че са партии от ЕНП. Ние търсим своите приятели, партньори и съмишленици за общи действия в тази част на политическото пространство”, заяви междувременно вчера Борисов пред БНР. Той потвърди, че през септември парламентарната му група ще иска вот на недоверие на правителството, макар че най-прагматични за държавата били избори 2 в 1 напролет, за да се пести. Управляващите в момента имали само една цел - да мине годината, за да се намери работа на Станишев в Брюксел през 2014 г., заяви той.