четвъртък, 29 август 2013 г.

Актуално!

5-ти разрушител от US-армадата се прицели в Сирия

Военноморските сили на САЩ са разположили пети кораб в източната част на Средиземно море, заяви официален представител от Пентагона за „Франс прес". Разрушителят USS Stout е „в Средиземно море, движи се на изток", за да замени USS Mahan, каза представителят, допълвайки, че двата кораба могат да останат там за известен период.
Така САЩ ще разполагат в източната част на Средиземно море с разрушителите (ескадрен миноносец или есминец) USS Gravely, USS Ramage, USS Barry, USS Mahan и USS Stout.

Те са оборудвани с крилати ракети Томахоук" с далекобойност 1600 км, които могат да бъдат използвани срещу Сирия, ако президентът на САЩ нареди. От Пентагона мълчат колко ракети „Томахоук" има всеки кораб, но се смята, че средно имат по 45 ракети.

Представителят не уточни колко време ще остане USS Mahan в района преди да се прибере в Норфолк, Вирджиния. Той е напуснал пристанището от декември 2012 година.

„Франс прес" отбелязва, че е нормално три разрушителя да патрулират в Средиземно море под контрола на Шести флот, като първоначалното им роля да действат като противоракетна защита.

Източникът също подчерта, че самолетоносачът USS Nimitz и неговият ескорт остават в района на Пети флот, който се разпростира от Червено море до Персийския залив и Арабско море.

Междувременно вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че Обама все още не е взел решение за Сирия.

След минути се очаква да започне инфарктно спешно заседание на представители на петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН, които ще обсъдят ситуацията в Сирия