вторник, 20 август 2013 г.

Актуално!

"Галъп":  40:38 за оставката на кабинета ! БСП - 21,7%, ГЕРБ - 17,5% (графики), реформаторският блок - 7%

Правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка. На това мнение са 40% от
запитаните от "Галъп интернешънъл" българи.

38 на сто смятат, че това не трябва да се случва.

Данните са от редовното проучване на "Галъп интернешънъл" за обществените нагласи. То е направено между 1 и 8 август. Проведено е сред 1013 души на възраст над 18 години.

Резултатите почти дословно повтарят тези от месец юли. Към настоящия момент не се вижда и особена политическа алтернатива е основният извод на социологическата агенция. 44 на сто от анкетираните подкрепят протестите срещу кабинета, докато 42 на сто - не. 14% пък не могат да преценят.

Едва 8 процента от запитаните са били част от антиправителствените демонстрации, а 30 на сто биха се включили.

Според изследването 15 процента от
запитаните смятат, че избори трябва да има веднага, 17 на сто - до 6 месеца, 19 процента смятат, че ново правителство трябва да се избере на евроизборите през май догодина. Най-много - 24% преценят, че това трябва да стане след изтичането на мандата на кабинета. Постепенно и сигурно обаче се затвърждава, че избори трябва има преди изтичането на мандата.

От агенцията ги определиха като „летни данни", които потвърждават изводите от юли - съществуват две отчетливи и противопоставени обществени позиции, и те не водят до нови изводи.

Не се вижда политическа алтернатива, няма субекти, които да събират отчетлива подкрепа. Според агенцията се наблюдава паритет между двете основни политически сили, като левицата е с по-мобилизиран електорат. "Не се очертава нов играч, който да акумулира шеметна подкрепа", обясни Първан Симеонов, като допълни, че Реформаторският блок има шанс да събере гласове. По негови думи има ниша и за нов десен проект, както и за нов "месия".

Ако изборите бяха днес, БСП щеше да стане първа политическа сила. Левицата консолидира
електората си и събира 21,7 на сто подкрепа. За ГЕРБ биха пуснали своята бюлетина 17,5 на сто от запитаните. От "Галъп" обаче са категорични, че при евентуални избори партията би събрала по-голяма подкрепа.

Спадът на доверието във формацията се дължи най-вече на ролята ѝ на опозиция и лошото състояние, в което се намира самата партия, обясни Първан Симеонов.

Трети остават ДПС с 6 на сто подкрепа. Реформаторският блок също се радва на добри перспективи - около 7 на сто.

Според Първан Симеонов е възможно да има преливане на гласове от ГЕРБ към реформаторите. Много е трудно да се каже дали това е механичен сбор от електоралния запас на партиите в блока, обясни Димитър Ганев. По негови думи пред блока седят много въпроси и не се знае дали тази подкрепа би се пренесла в реална изборна ситуация. Тези цифри не отразяват обаче присъединяването на БЗНС и СДС към блока. "Атака" пада под 4 на сто - 2,4 на сто. НФСБ се радва на същата подкрепа.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева продължава да е най-одобряваната политическа фигура в страната - 46 на сто.

Традиционно най-голямо доверие будят фигури, които са в страни от текущия политически дебат. След Георгиева остава кметът на София Йорданка Фандъкова, а след това - президентът Росен Плевнелиев с 37 на сто. Нивата на недоверие обаче се качват при него. По-голяма част от респондентите в това проучване са отговорили, че смятат, че държавният глава не действа безпристрастно, обясни още Първан Симеонов.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира 20 на сто подкрепа. Сред привържениците на ГЕРБ расте негативното настроение към зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. Според Първан Симеонов и Цветанов, и Борисов, вече се приемат като партийни фигури, а Бойко Борисов вече не се радва на предишните нива на подкрепа.

Сравнението с Виденовото време е некоректно, обясни Симеонов. По негови думи автоматичното сравнение е невъзможно, защото тогава негативното настроение е достигало истерични нива.

Тревожността е висока, картината е напрегната, в политическа криза сме, а хората са си подготвили нещата да стоят зле, призна още политологът.

По думите на Димитър Ганев обаче през есента ще може да се очертае по-ярка картина на политическата ситуация.

Към 13 август едва 19 на сто от хората смятат, че нещата у нас отиват към по-добро. 69 на сто смятат, че ситуацията в България върви към по-зле.