събота, 31 август 2013 г.

Актуално!

Инспекторите на ООН излязоха от Сирия, сега само чакаме

Точно в 7,40 сутринта местно време мисията на ООН излезе от Сирия.

Инспекторите по химически оръжия са пресекли границата с конвой от автомобили на ООН, ескортирани от ливанските сили за сигурност. Екипът от 13 души, воден от Аке Селстрьом, е напуснал по изгрев хотела си в Дамаск и се очаква в рамките на деня да бъде посрещнат в Холандия.
В продължение на 5 дни пратениците на организацията разследваха дали е имало атака с химическо оръжие в столицата на Сирия на 21 август. Инспекторите са взели необходимите проби и след анализа им, в двуседмичен срок, ще стане ясно обгазяване ли е причинило смъртта на стотици хора миналата сряда.
Проверката на ООН обаче ще установи само имало ли е химическа атака, но не и кой е бил нейният извършител.
Същевременно президентът на САЩ потвърди, че удар срещу Сирия ще има, тъй като светът е длъжен да действа срещу неоспоримите доказателства за химическа атака на правителството срещу невинни хора.
Барак Обама призна, че се обмислят „ограничени действия” срещу Сирия. Ден по-рано от НАТО обявиха, че алиансът няма да участва в ответни действия на предполагаемата употреба на химически оръжия в Сирия, а Вашингтон ще трябва сам да решава какво да предприеме.
Според думите на US президента властите разполагат с около 100 видеоматериала на жертви на атаката със симптоми на излагане на невропаралитичен газ. Прихванати са и разговори между високопоставени служители на режима, в които се говори за химическо нападение. Заключенията на САЩ са подкрепени от показания на медицински персонал, очевидци, журналисти, видеоклипове и хиляди съобщения в социалните медии.
Нещо повече - анализите сочат, че броят на загиналите при атаката е много по-голям от първоначално смятания - над 1400 души!
Дамаск от своя страна отрича напълно да е правено нещо подобно.

Русия посочи датата на операцията срещу Сирия


Председателят на Комитета за международни отношения на Руската Дума Алексей Пушков твърди, че в края на тази седмица САЩ ще проведат военна операция срещу Сирия, предаде турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк. В изявления за руската информационна агенция „Интерфакс” Алексей Пушков посочи, че въпреки оттеглянето на Великобритания и на някои други съюзници, САЩ са твърдо решени и предприемат военен удар срещу Сирия в края на седмицата. Руският политик подчерта многократните изявления на Вашингтон, че ще предприемат военна намеса в Сирия независимо от липсата на решение на Съвета за сигурност на ООН, като прогнозира, че в операцията в арабската страна могат да участват още Франция, Турция, Саудитска Арабия, Катар и някои страни-членки на Арабската лига. Освен това Алексей Пушков обърна внимание, че отказът на британския парламент да подкрепи участието на страната в операцията е нанесло сериозен удар на привържениците на антисирийската коалиция, посочи още турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.