събота, 10 август 2013 г.

Актуално!

Турция си иска от България отоманските паметници

Образците на отоманската архитектура, намиращи се в България, били в отчайващо състояние,
предаде Анадолската агенция. Това било заключението от неофициалното посещение преди дни на турския вицепремиер в България Бекир Боздаг, информира БНР.
По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дена, пресмята агенцията. По време на тази своя инспекционна обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.
България е била под отоманско управление близо 500 г. до придобиването на своята независимост през XIX в., не без гордост припомня агенцията. Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство.
Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова. Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение.
Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение, цитира думите на Боздаг анадолската агенция. След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници. На 7 август безпрецедентен скандал беляза празничната вечеря по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив.
Събитието беше почетено от президента на България Росен Плевнелиев, на него присъства и турският вицепремиер Бекир Боздаг. Българските журналисти безцеремонно не бяха допуснати на вечерята, за разлика от турските им колеги. Впоследствие държавният ни глава обясни надълго и нашироко, че това станало по искане на протокола.
Но пропусна да информира обществеността за съдържанието на разговорите по време на вечерята. Трудно е да се допусне, че и там не е била повдигната темата за придобиването от турска страна на собствеността върху архитектурни паметници от отоманската епоха на територията на Република България. Но за това обединителят на българската нация не каза и дума.