сряда, 21 август 2013 г.

Разкрития!

Американското разузнаване следи 75% от интернет трафика

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ има възможност да проследява около 75%
от американския интернет трафик при дейността си за събиране на чуждестранни разузнавателни данни, пише в. "Уолстрийт джърнъл"

Системата има капацитет да достигне около 75% от всичкия интернет трафик в САЩ при издирването на чуждите разузнавания, включително широка гама съобщения от чужденци и американци. В някои случаи тя запазва писмено съдържание на имейли, изпратени между гражданите в рамките на САЩ, а също и филтрира вътрешния телефонни разговори, проведени с интернет технологиите.

Филтрирането, извършвано в сътрудничество с телекомуникационни компании, е предназначено да търси комуникации, които или идват от чужбина, или са насочени натам, или са напълно чуждестранни, но минават през САЩ.

Според изданието, което се позовава на настоящи и бивши служители на АНС, този процент е по-голям от разкриваното досега.

Подробности за тези програми за надзор бяха събрани от интервюта с настоящи и бивши разузнавачи и хората от фирми, които помагат на изграждане или експлоатация на системите, или предоставят данни. Повечето от тях имат преки познания за работата.

Според служители широкият обсег на мрежата за следене увеличава вероятността за прехващане и събиране на изцяло вътрешни комуникации при търсенето на чуждестранни данни. Според вестника тази мрежа показва, че АНС може да следи почти всичко, което се случва в интернет.