петък, 9 август 2013 г.

Разкрития!

Загадъчният купувач на „Доверие“ с 14-те паунда в сметката си иска да купува и Токуда банк

Компанията „Юнайтед Кепитъл” (United Capital), избрана от Vienna Insurance Group (VIG) за нов собственик на нейния над 92% дял в пенсионно-осигурителна компания "Доверие", е подала искане до Българска народна банка (БНБ) да й бъде разрешено да придобие 20% от "Токуда банк". Това съобщава сайтът за корпоративни новини SeeNews, позовавайки се на запознат източник, който не е разкрил повече детайли.
Първоначално говорител на БНБ е отказал коментар на информацията, но впоследствие е заявил, че в Централната банка не е постъпвало заявление за промяна в собствеността на банката. Запитването от страна на медията към „Юнайтед Кепитъл” е останало без отговор.
От SeeNews припомнят, че в края на юли от „Юнайтед Кепитъл” официално потвърдиха интереса си към финансовата институция, която е регистрирана в България, но е собственост на японски инвеститори.
В средата на юли пък Vienna Insurance Group избра „Юнайтед Кепитъл” за купувач на нейния дял в "Доверие", което повдигна редица притеснения, тъй като информацията за инвеститора е твърде оскъдна.
Сделката предизвика интереса дори на авторитетната агенция "Ройтерс". Тя съобщи, че „Юнайтед Кепитъл” няма уебсайт, телефонен номер, нито пък предлага акции на фондовата борса. Данни за състоянието на банковите й сметки към края на октомври 2012 г. показват, че в тях е имало 14 паунда и по тях няма движение, допълва още "Ройтерс". Освен това компанията е регистрирана на адрес с още десетки други в малка двуетажна къща в Грейс, графство Есекс, във Великобритания, а запитванията към нея се препредават от обитателите на къщата към "съответните хора" в Австрия.
Пенсионната компания "Доверие" разполага с капитал от 1,8 млрд. лв. и 1,25 милиона вложители.