понеделник, 5 август 2013 г.

Разкрития

Обама отказва среща  с Путин заради Сноудън

Подчинените на Барак Обама в Белия дом променят програмата му за участие в срещата на
върха на G20 (Г20) в Санкт Петербург на случай, че срещата му с руския колега Владимир Путин бъде отменена заради скандал с политическото убежище за Едуард Сноудън.

Такава информация разкри източник на руския всекидневник „Коммерсант“ в администрацията на американския президент. Според американските експерти , цитирани от изданието, „във всеки случай Обама ще се окаже в сложна ситуация, а на двустранните отношения са нанесени сериозни щети“.

„Никой не очакваше, че Москва ще тръгне към открита конфронтация точно преди срещата на върха. Тъй като администрацията на Обама не можела да игнорира тази стъпка, то е принудена да преразгледа насроченото пътуване на американския президент за Русия. Да се замаже положението със Сноуден вече е невъзможно“, твърди източникът на „Коммерсант“, близък до Белия дом.

Припомняме, че преди дни прессекретарят и говорител на Белия дом Джей Карни заяви, че САЩ преразглеждат целесъобразността на двустранната среща на върха между президентите в рамките на Г20.

Дебат дали Барак Обама да се среща с руския си колега имало и в сената на САЩ. „Действията на Москва не биха могли да бъдат по-провокиращи и това означава, че Владимир Путин не уважава президента Барак Обама“, размаха пръст от трибуната републиканецът Линдзи Греъм.